Το Πολυτεχνείο τιμάται με δρακόντεια μέτρα

Το Πολυτεχνείο τιμάται με δρακόντεια μέτρα

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μια φορά, στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την παράσταση αναμένεται να «κλέψουν»τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή επεισοδίων, τα οποία φέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα λόγω και του βεβαρημένου κλίματος μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η πορεία

Οι εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό κορυφώνονται σήμερα, με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και η Αστυνομία φοβάται μήπως περιθωριακά στοιχεία προσπαθήσουν και λόγω της συγκυρίας να δημιουργήσουν επεισόδια. Συνολικά, περίπου 5.000 αστυνομικοί «βρίσκονται επί ποδός» οι οποίοι -κατά ομάδες- θα έχουν αποστολή την περιφρούρηση της πορείας και βεβαίως την ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου. Εξάλλου, σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξουν έκτροπα μέσα στον ιστορικό χώρο.

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης -συνοδεία του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου- επισκέφθηκε το 20ό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου και παρακολούθησε την εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι η διαρκής αντίσταση σε ό,τι είναι ξεπερασμένο, καταπιεστικό, αναχρονιστικό, αποστεωμένο αλλά και η συνεχής αναζήτηση μιας άλλης ποιότητας στο πολιτικό μας σύστημα, μιας περαιτέρω ενίσχυσης των δημοκρατικών μας θεσμών». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής θα μεταβεί το πρωί στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι.

Μικροεπεισόδια

Στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τα μικροεπεισόδια μεταξύ φοιτητών όταν προσήλθε στο χώρο του Πολυτεχνείου ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης. Στο επίκεντρο των συμπλοκών βρέθηκαν μέλη των φοιτητικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Τα επεισόδια εκτονώθηκαν σχετικά γρήγορα, αφού, όμως, πρώτα είχαν εκτοξευθεί… καφέδες και μπουκάλια προς τον κ. Λαλιώτη και τη συνοδεία του. Στεφάνια κατέθεσαν ο υπουργός Παιδείας και εκπρόσωποι κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων, συνδικάτων και συλλόγων.

Επίσης, σήμερα, θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος. Οι εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού θα ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρύτανη του ΕΜΠ κ. Ξανθόπουλου και του προέδρου του Συλλόγου Αντιστασιακών 1967 – 1974 κ. Μιχάλη Βαρτάνη. Στις 3.30 περίπου θα κλείσουν οι πόρτες του κτιρίου και θα ακολουθήσει η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Υπενθυμίζεται ότι έως τα ξημερώματα της Δευτέρας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς Στουρνάρα και Μπουμπουλίνας, οι οποίες περικλείουν το Πολυτεχνείο. Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας θα διακοπεί σταδιακά προς διευκόλυνση της πορείας, ενώ θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και στις στάσεις των αστικών λεωφορείων και των τρόλεϊ. Στη Θεσσαλονίκη η προγραμματισμένη πορεία θα αρχίσει στις 6 μ.μ. από το χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου προς το προξενείο των ΗΠΑ.

«Για την περίσταση αρκεί η σιωπή και ένα δάκρυ…»

Με ενός λεπτού σιγή και πολιτικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων τιμήθηκε χθες από τη Βουλή η 28η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. K. Γείτονας επεσήμανε ότι έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα της γενιάς του Πολυτεχνείου, ενώ έκρινε ως μείζονα υποχρέωση την υπεράσπιση της πολιτικής «η οποία πολλές φορές κηλιδώνεται και από δικές μας συμπεριφορές, αλλά και απειλείται συνεχώς με απαξίωση, ακόμη και από νέες ιδιωτικές ή δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες που θέλουν να την ποδηγετήσουν».

Ο Δ. Ρέππας

Εκ μέρους της κυβερνήσεως ο υπουργός Εργασίας κ. Δ. Ρέππας τόνισε ότι το νόημα της επετείου γίνεται πλήρες, όταν ο αγώνας είναι διαρκής και ακούραστος: «Το χρέος μας απέναντι στους εξεγερμένους παραμένει ανεκπλήρωτο όσο διστάζουμε να κάνουμε όλα τα βήματα που μας αναλογούν για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της νέας εποχής». Τη ρήση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ότι «για την περίσταση αρκεί η σιωπή κι ένα δάκρυ» ανεκάλεσε στη μνήμη του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χ. Καστανίδης χαρακτηρίζοντας το Πολυτεχνείο «κρησφύγετο της γενιάς μας, όταν πρέπει να βρούμε δυνάμεις ή να εμπνευστούμε».

Ο Π. Παυλόπουλος

Τη διάσταση του ανώνυμου και αφανούς αγωνιστή του Πολυτεχνείου ανέδειξε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος. Είναι ώρα να τον τιμήσουμε, τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι αυτοί οι αφανείς, όχι οι επώνυμοι, όχι εκείνοι οι οποίοι είτε το θέλησαν είτε όχι μέσα από την πορεία τους στο Πολυτεχνείο να αναδειχθούν στην κοινωνία και στον πολιτικό στίβο, αλλά σ’ εκείνους τους ανώνυμους που μπήκαν, εξεγέρθηκαν, αγωνίστηκαν και στη συνέχεια ακολούθησαν το δρόμο τους ανώνυμοι και απλοί μέσα στην κοινωνία και εξακολουθούν να είναι οι αγνότεροι».

Επίκαιρα και σήμερα χαρακτήρισε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ο κ. Σ. Στριφτάρης (ΚΚΕ), αφού, όπως είπε, ο λαός αγωνίζεται για καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, μαθητές και φοιτητές παλεύουν για μια δωρεάν και δημοκρατική εκπαίδευση, ενώ συνιστά ζητούμενο η κατάργηση των περιοριστικών για την ελευθερία και την άσκηση των δικαιωμάτων του λαού μας μέτρων. Για ανάγκη εγρήγορσης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ.

Νικ. Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ιστορική αδικία και πολιτική πρόκληση, η Ελλάδα που στην ιστορική διαδρομή συγκλονίζεται από μεγάλους αγώνες να λιμνάζει σήμερα στη διάχυτη πολιτική ανυποληψία, που μικραίνει το δημόσιο χώρο της πολιτικής δράσης και των πολιτικών ιδεών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή