Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών Αντιτρομοκρατικής – ΗΠΑ

Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών Αντιτρομοκρατικής – ΗΠΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας συμφώνησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), του FBI καθώς με και αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα αντιτρομοκρατίας. Συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εκπαίδευσης, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο προμήθειας νέων τεχνικών μέσων για τον ταχύτερο έλεγχο και την ταυτοποίηση υπόπτων για τρομοκρατία. «Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγές από το περιβάλλον του Ελληνα υπουργού εξήγησαν ότι στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους Ασφαλείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε να ενισχυθεί η συνεργασία της ελληνικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και να εντατικοποιηθεί η εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών στις ΗΠΑ, πάνω σε θέματα καταπολέμησης τρομοκρατίας. Τον Ελληνα υπουργό εξάλλου συνόδευε στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, Λευτέρης Χαρδαλιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατόπιν διμερών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί τα προηγούμενα χρόνια, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε βάση δεδομένων με τα στοιχεία 200.000 υπόπτων για διεθνή τρομοκρατία, ενώ στα ελληνικά αεροδρόμια είχαν τοποθετηθεί συσκευές μέσω των οποίων τα στοιχεία υπόπτων ελέγχονταν –με τη διαμεσολάβηση της Αντιτρομοκρατικής– στις βάσεις δεδομένων στις ΗΠΑ. «Η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο 35 εκατομμύρια τουρίστες, βρίσκεται στο πιο “θερμό” σημείο του πλανήτη, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Απαιτούνται ταχύτερες διαδικασίες ταυτοποίησης και διασταύρωσης πληροφοριών σε ό,τι αφορά υπόπτους για τρομοκρατία», επεσήμανε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στην προμήθεια συσκευών που θα επιτρέπουν σε αστυνομικούς «πρώτης γραμμής» (π.χ. δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.) να διασταυρώνουν άμεσα στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. τα στοιχεία υπόπτων που ελέγχουν στον δρόμο.

Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν η Ελλάδα να επιλύσει τη μόνιμη –όπως εξελίσσεται– εκκρεμότητα της έκδοσης νέων ταυτοτήτων προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα visa waiver που επιτρέπει σε Ελληνες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Επίσης συζητήσεις έγιναν και αναφορικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του κατά τα άλλα ευρωπαϊκού συστήματος PNR, που προβλέπει την αποθήκευση σε κοινή βάση δεδομένων των στοιχείων των επιβατών οι οποίοι ταξιδεύουν αεροπορικώς εντός και εκτός Ε.Ε. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων (έργο με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατ. ευρώ) αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή