Νέα «Σέχτα» πίσω από τη βόμβα στου Ζωγράφου

Νέα «Σέχτα» πίσω από τη βόμβα στου Ζωγράφου

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεαροί αντιεξουσιαστές που πειραματίζονται στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών θεωρεί η ΕΛ.ΑΣ. ότι βρίσκονται πίσω από την τοποθέτηση βόμβας, χθες, στην περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης, απέναντι από το Α.Τ. Ζωγράφου. Εντοπίζουν μάλιστα σημαντικές ομοιότητες στον τρόπο δράσης τους και τη συνδεσμολογία του μηχανισμού, με αντίστοιχο που είχαν τοποθετήσει τον Απρίλιο του 2018 έξω από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, τα μέλη οργάνωσης με επωνυμία «Εικονοκλαστική Σέχτα». Πρόκειται για τα ίδια άτομα που πριν από ένα χρόνο είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στα σκαλιά του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι. Οπως και χθες, της τοποθέτησης εκείνου του μηχανισμού δεν είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα, με συνέπεια από την έκρηξη να τραυματιστούν ο νεωκόρος και ένας αστυνομικός.

Τη βόμβα στην περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης είδε χθες λίγο μετά τις 9 το πρωί ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου. Την εντόπισε τη στιγμή ακριβώς που στάθμευε τη μοτοσικλέτα του έξω από το Α.Τ. και ειδοποίησε τη ΓΑΔΑ. Στο σημείο πήραν εντολή να πάνε πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Με ελεγχόμενη έκρηξη απενεργοποίησαν τη βόμβα, ενώ την προανάκριση για το συμβάν ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελείτο από πυρίτιδα και ήταν τοποθετημένος μέσα σε μεταλλικό σωλήνα, καλά κλεισμένο και από τις δύο πλευρές. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει τον μεταλλικό «φορέα» σε πλαστικό δοχείο χωρητικότητας 5 λίτρων, το οποίο είχαν γεμίσει με καρφιά. Ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός καθώς, όπως διαπιστώθηκε, το κύκλωμα συνδεόταν με επιτραπέζιο ρολόι.

Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν πότε ακριβώς οι δράστες είχαν προγραμματίσει να σημειωθεί η έκρηξη του μηχανισμού.

Νέα «Σέχτα» πίσω από τη βόμβα στου Ζωγράφου-1

Τη βόμβα στην περίφραξη της Πανεπιστημιούπολης εντόπισε ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ζωγράφου. Οι πυροτεχνουργοί του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών την απενεργοποίησαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όμοια χαρακτηριστικά είχε η βόμβα που τοποθετήθηκε την 7η Απριλίου του 2018 στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Τον μηχανισμό είχε βρει 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ο φύλακας της σχολής και είχε ειδοποιήσει την ΕΛ.ΑΣ. Και εκείνος ο μηχανισμός αποτελείτο από μεταλλικό σωλήνα με εκρηκτική ύλη τοποθετημένο σε πλαστικό δοχείο, ενώ το κύκλωμα κατέληγε σε 9βολτη μπαταρία και επιτραπέζιο ρολόι. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είχε λάβει δημοσιότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, όταν τα μέλη της πρωτοεμφανιζόμενης τότε ομάδας με επωνυμία «Εικονοκλαστική Σέχτα» ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου, στο Κολωνάκι. Το κείμενο είχε δημοσιευθεί σε ισπανόγλωσση ιστοσελίδα με τίτλο «οικο-εξτρεμιστική κατάρα» (Maldicion Eco-extremista) και σ’ αυτό τα μέλη της ομάδας δήλωναν μέλη μιας διεθνούς ομοσπονδίας οικο-εξτρεμιστών, υπό τον τίτλο «ατομικιστές που τείνουν στο άγριο – ΙTS».

Με την ίδια προκήρυξη τα μέλη της «Εικονοκλαστικής Σέχτας» αναλάμβαναν την ευθύνη τριών ακόμα εμπρηστικών επιθέσεων που είχαν πραγματοποιήσει στο σύντομο διάστημα της δράσης τους. Συγκεκριμένα, την 3η Ιανουαρίου 2018 τα μέλη της ομάδας είχαν καταστρέψει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της Βάρκιζας. Τρεις ημέρες αργότερα είχαν πραγματοποιήσει διπλό χτύπημα ενεργοποιώντας εμπρηστικούς μηχανισμούς στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια και σε «τυχαία σταθμευμένα αυτοκίνητα στην Καισαριανή». Οι ίδιοι, τέλος, αναλάμβαναν την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, στην Πολυτεχνειούπολη.

Απαντώντας στην κριτική για το ότι της έκρηξης στον Αγιο Διονύσιο δεν είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα, τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν απαντήσει μέσω της προκήρυξης ότι επιδίωξή τους ήταν «η έκρηξη να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο παπά και/ή στο κοπάδι των πιστών» (…) «αν και τα τραύματα δεν ήταν σοβαρά ή απέφυγαν (σ.σ. οι δύο τραυματίες) τον θάνατο από τύχη επειδή η έκρηξη δεν ήταν αρκετά δυνατή όσο νομίζαμε, πήραμε το μάθημά μας για την επόμενη φορά».

Ομοιότητες στη βόμβα κοντά στο Α.Τ. Ζωγράφου εντοπίζουν οι αστυνομικοί και με τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, τον Νοέμβριο του 2018. Ούτε εκείνος ο μηχανισμός είχε πυροδοτηθεί λόγω σφάλματος στη συνδεσμολογία. Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής βλέπουν πίσω από αυτές τις ενέργειες νεαρούς αντιεξουσιαστές που βρίσκονται στο στάδιο αναβάθμισης της δράσης τους, πειραματιζόμενοι στην κατασκευή βομβών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή