Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αδέλφια, ο ένας φοιτητής και ο άλλος ασκούμενος δικηγόρος και ο πατέρας τους, σκηνοθέτης, είναι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου, ενώ συνολικά οι συλληφθέντες από την τριπλή επεισοδιακή επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι είναι εννέα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα δύο αδέλφια ήταν αυτά που πετούσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών και στη συνέχεια προσπάθησαν να διαφύγουν περνώντας στην ταράτσα του διπλανού, πατρικού τους σπιτιού.

Εκεί όταν έφτασαν οι αστυνομικοί ο πατέρας τους προσπάθησε να τους εμποδίσει και επιχείρησε να αρπάξει το όπλο από αστυνομικό.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι τρεις γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας και ένα Σουηδός, από την κατάληψη της οδού Παναιτωλίου 21, καθώς και ακόμα μία γυναίκα και ένας Γάλλος, από την κατάληψη της οδού Αρβάλη 3. Ο Γάλλος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, είχε συλληφθεί και στην κατάληψη «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά τους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι, για το πώς εξελίχτηκαν τα γεγονότα, απαντώντας σε καταγγελίες για αστυνομική βία, επανέλαβε ότι «όλα έγιναν νόμιμα», δεν υπήρχε γυναίκα στο σημείο ούτε κουκούλα και δεν ασκήθηκε βία εναντίον δεσμευμένων ατόμων. «Χρησιμοποιήθηκε η απαραίτητη για την ακινητοποίηση των ατόμων και τη δέσμευσή τους σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και αναγκαιότητας», είπε ο κ. Χρονόπουλος και προσέθεσε ότι πάντα όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός της ΕΛΑΣ και εξετάζεται.

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-1

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ έκανε λόγο για «παγίδα θανάτου», η οποία ενεργοποιήθηκε θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45, ενώ βρέθηκε και ένας ασύρματος καθώς και ένα σημείωμα με «οδηγίες άμυνας» γραμμένο στα αγγλικά, για την περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Το σημείωμα βρέθηκε στην οδό Παναιτωλίου 21 και τις οδηγίες ακολούθησαν κατά γράμμα οι καταληψίες του κτιρίου στην Ματρόζου 45.

Παράλληλα ο κ. Χρονόπουλος εξέφρασε τον σεβασμό του στον σκηνοθέτη που συνελήφθη και τη σύζυγο του, καθώς ως γονείς θέλησαν να υπερασπιστούν τα παιδιά τους, αλλά τόνισε ότι τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφει ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ανέφερε επίσης ότι την ώρα που πήγαν οι αστυνομικές δυνάμεις για την επιχείρηση στα υπό κατάληψη κτίρια, ήταν ήδη εκεί οι δημοσιογράφοι. «Είναι λάθος κάτι τέτοιο, δεν έπρεπε να γίνει», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε ό, ότι αφορά την παγίδα στην οδό Ματρόζου, ο κ. Χρονόπουλος ανέφερε: «Στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά/βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά/βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους και τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού».

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-2
Συμπληρώνοντας, είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ενεργοποιήθηκε και οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ που είχαν μπει στο κτίριο και ανέβαιναν στην ταράτσα απέφυγαν το χτύπημα την τελευταία στιγμή.
 
Ωστόσο, όπως είπε, τραυματίστηκαν συνολικά τρεις αστυνομικοί από αντικείμενα που πετούσαν οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ο ένας στην οδό Παναιτωλίου και οι άλλοι δύο στην Ματρόζου.
 
Το σημείωμα με τις «οδηγίες άμυνας», μεταφρασμένο ανέφερε:
 
«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21
 
1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
 
2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
 
3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
 
4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
 
5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)
 
Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.»
 
Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-3

Αναλυτικά η ενημέρωση του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ

«Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός), 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας -μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του- αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.ά. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».

Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε εδώ για την «παγίδα θανάτου» και συνεχίζει:

«Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Όπως θα δείτε ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας…

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-4

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Θέλω να κλείσω με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής: Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς, και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-5

 

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-6

 

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-7

 

Αποκαλύψεις για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι (φωτογραφίες – βίντεο)-8

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή