Εισαγγελέας: «Ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος»

Εισαγγελέας: «Ο Ρουπακιάς έδρασε μόνος»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδρομή εντελώς αντίθετη από εκείνη του βαρύτατου κατηγορητηρίου κινήθηκε στην αγόρευσή της στη δίκη της Χ.Α. η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, προτείνοντας την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου, των πολιτικών και άλλων στελεχών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που υπήρξε το όχημα για τον ποινικό έλεγχο των έκνομων δραστηριοτήτων του σκληρού πυρήνα της Χ.Α.

Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της άποψης την οποία επιχείρησε να στηρίξει σε σειρά δεδομένων από την πολυετή ακροαματική διαδικασία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε εγκληματική οργάνωση στους κόλπους της Χ.Α. και ότι τα περιστατικά βίας και επιθέσεων που καταγράφονται στο τεκμηριωμένο κατηγορητήριο ήταν μεμονωμένα.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που αποτέλεσε και την κορωνίδα της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., η εισαγγελέας επέμεινε στην άποψη ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό, έγινε χωρίς σχέδιο και, σε κάθε περίπτωση, ήταν μια προσωπική εγκληματική πράξη του Γιώργου Ρουπακιά, για την οποία δεν υπήρξε ούτε προσυνεννόηση ούτε προσχεδιασμός.

Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή από το δικαστήριο, μόνον ο Γιώργος Ρουπακιάς θα καταδικαστεί σε βαριά ποινή, ενώ θα ακολουθήσουν μαζικές απαλλαγές για τα πολιτικά στελέχη, και όχι μόνον, της Χ.Α., που βρέθηκαν στο εδώλιο.

Η εισαγγελική αγόρευση, που προκάλεσε αίσθηση στη δικαστική αίθουσα και ποικίλες αντιδράσεις, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησε με την αξιολόγηση όλων των δεδομένων για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για την οποία πρότεινε μόνον την καταδίκη του Γιώργου Ρουπακιά και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 μελών και στελεχών της Χ.Α. που είχαν κατηγορίες για συμμετοχή σε αυτή με διαφορετική μορφή ο καθένας, άλλοι άμεση συνέργεια και άλλοι απλή συνέργεια.

Το βασικό της επιχείρημα για την απαλλαγή όλων πλην Ρουπακιά, που είναι και καθ’ ομολογίαν δολοφόνος, ήταν πως δεν προέκυψε από την πολυετή ακροαματική διαδικασία στοιχείο που να συνηγορεί στο ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προϊόν σχεδιασμού.

Κατά τη γνώμη της, το κόμμα δεν είχε σχέση κεντρικά με τη δολοφονία, για την οποία θεώρησε μόνο υπεύθυνο τον Ρουπακιά, στον οποίο δεν δέχθηκε να αναγνωριστεί, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι βρέθηκε σε νόμιμη άμυνα, ότι δηλαδή σκότωσε αμυνόμενος.

Η πρόταση της εισαγγελέως για τη δολοφονία Παύλου Φύσσα οδήγησε τη μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού και πολλούς από εκείνους που παρακολουθούσαν τη δίκη να αποχωρήσουν σε ένδειξη έντονης δυσαρέσκειας, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέστρεψε αργότερα στο δικαστήριο και απευθυνόμενη στην εισαγγελέα της είπε: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Σήμερα, 18 του μήνα, ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει…».

Αντιδράσεις όμως και σχόλια προκάλεσε η αγόρευση της εισαγγελέως σχετικά με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που ήταν και η βασική κατηγορία με την οποία κάθισαν στο εδώλιο τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α. Ειδικότερα, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων από το κόμμα της Χ,Α. «Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία…», τόνισε, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε ότι υπήρξε εγκληματική οργάνωση από τον σκληρό πυρήνα της Χ.Α. Επίσης υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε, κατά τη γνώμη της, ότι η Χ.Α. είχε κρυφό καταστατικό ναζιστικού τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είχαν στοχοποιηθεί κάποιοι από τη Χ.Α. «Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών». Στο πλαίσιο αυτής της οπτικής, η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας και για τις επιθέσεις σε Αιγύπτιους ψαράδες αλλά και κατά στελεχών του ΠΑΜΕ, από απόπειρα ανθρωποκτονίας που είναι στο κατηγορητήριο, σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και σε επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες, που ρίχνουν τον πήχυ της ποινικής τιμωρίας για τους δράστες πολύ χαμηλά, ενώ για κάποιες κατηγορίες από αυτές έχει επέλθει παραγραφή. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μετά το Πάσχα, καθώς αναμένεται να τοποθετηθούν οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή