ΚΟΙΝΩΝΙΑ

EΚΠΑ: Τον Μάρτιο η έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

EΚΠΑ: Τον Μάρτιο η έναρξη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Με το διεθνές συνέδριο, που θα έχει θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση στην Εποχή των Επαναστάσεων», στις 20 και 21 Μαρτίου 2020, θα σηματοδοτηθεί η έναρξη των δράσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στόχος του συνεδρίου, που θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, είναι, όπως αναφέρει ο πρύτανης, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, «η ένταξη της Ελληνικής Επανάστασης στην κρίσιμη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής που αποκρυσταλλώθηκε στη δυτική ιστοριογραφία ως «Εποχή των Επαναστάσεων» (1776-1848), με σκοπό την επαναξιολόγηση της ελληνικής επαναστατικής εμπειρίας και τη σύγκρισή της με άλλα αντίστοιχα κινήματα εκείνης της περιόδου».

Μάλιστα, τα κείμενα του συνεδρίου θα αποτελέσουν τη βάση για τον ομότιτλο συλλογικό αγγλόφωνο τόμο που θα δημοσιευθεί το 2021 σε όλο τον κόσμο από τις εκδόσεις Routledge, εμπλουτίζοντας σημαντικά τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία.

Στο συνέδριο συμμετέχουν ξένοι και Έλληνες διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί. Πιο συγκεκριμένα οι: David A. Bell, Christopher Clark, John Davis, Simon Dixon, Harald Heppner, Şükrü Ilicak, Annie Jourdan, José Maria Portillo Valdé, Anna Maria Rao, Francesco Scalora, Miroslav Šedivý, Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, Κατερίνα Γαρδίκα, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Βάσω Σειρηνίδου, Τζελίνα Χαρλαύτη. Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου απαρτίζουν οι: Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσια Γιακωβάκη, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Σύντομα θα υπάρξει η παρουσίαση του πλήρους προγράμματος του συνεδρίου.

«Στόχος όλων των προσπαθειών μας είναι η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της διαχρονικά κρίσιμης θέσης του ΕΚΠΑ στην ελληνική κοινωνία, μέσα από τις δράσεις της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Με αυτόν τον γνώμονα, στο άμεσο μέλλον, το ΕΚΠΑ έχει προγραμματίσει να προκηρύξει πέντε μικρά ερευνητικά προγράμματα, με βάση συγκεκριμένες χορηγίες, ύψους 10.000 ευρώ το καθένα, για τη μελέτη πτυχών της Επανάστασης του 1821. Τα προγράμματα, όπως αναφέρει το πανεπιστήμιο, θα αποσκοπούν στην χρηματοδότηση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων με βάση θέματα ερευνών που θα προταθούν από το επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματός μας.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι το ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δράσεών του ενόψει των εορτασμών των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, έχει ήδη συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με μια σειρά από δράσεις (συνέδρια, εκλαϊκευτικές ομιλίες, ερευνητικά προγράμματα) και πρόσφατα, σε συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για κοινές δράσεις στο πλαίσιο της επετείου.

Τέλος, συνεχίζονται οι εργασίες για τη συγκρότηση του Κέντρου Μελέτης της Επανάστασης του 1821, καθώς και ο προγραμματισμός άλλων εκδηλώσεων (εκθέσεων, συνεδρίων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων), οι οποίες θα πλαισιώσουν τον εορτασμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ