Εμπόριο αναβολικών με πληρωμή σε bitcoins

Εμπόριο αναβολικών με πληρωμή σε bitcoins

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθούσαν μια δοκιμασμένη συνταγή. Η τακτική τους δεν είχε σημαντικές διαφορές με τη δράση αντίστοιχων παράνομων εργαστηρίων αναβολικών που έχουν εντοπιστεί στην ελληνική επικράτεια. Εισήγαν τις πρώτες ύλες από την Κίνα. Τις αναμείγνυαν και τις συσκεύαζαν σε μια αποθήκη στην Εύβοια. Και τις διακινούσαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών κυρίως στο εξωτερικό, έχοντας αγοραστές από την Ινδία μέχρι και τον Παναμά. Το κύκλωμα των αναβολικών, όμως, που εξάρθρωσε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία είχε πάρει πρόσθετα μέτρα για να καλύψει τα ίχνη του. Οι συναλλαγές τους γίνονταν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Ετσι, προσδοκούσαν ότι θα εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, εννέα άτομα συνελήφθησαν ως μέλη εγκληματικής ομάδας παρασκευής και διακίνησης αναβολικών στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φωκίδα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Επικεφαλής φέρεται να είναι 25χρονος με έδρα τη Χαλκίδα, ο οποίος διατηρούσε και το παρασκευαστήριο-αποθήκη των απαγορευμένων ουσιών. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες φέρονται να αναλάμβαναν τη διακίνηση των σκευασμάτων, καθώς και τη διαχείριση του πελατολογίου μέσω μιας ιστοσελίδας που διατηρούσαν. Εξήγαν τα σκευάσματά τους σε ΗΠΑ, Καναδά, Τουρκία, Ινδία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Σιγκαπούρη και Παναμά. Η αστυνομία εκτιμά ότι τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν πάνω από 500.000 απαγορευμένα σκευάσματα, πρώτες ύλες για την παραγωγή αναβολικών, καθώς και υλικά για τη συσκευασία τους. Αυτά είναι τα συνήθη ευρήματα των αστυνομικών αρχών σε αντίστοιχες εφόδους. Τον Ιούνιο του 2019 είχαν βρεθεί σε παρόμοια αποθήκη-παρασκευαστήριο στην Καλλιθέα Αττικής συσκευασίες με καλαμποκάλευρο το οποίο χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κάψουλες, διηθητική συσκευή, σφραγιστικό εργαλείο, σκόρπιες χειρόγραφες συνταγές, ακόμη και αυτοκόλλητες ετικέτες για επισήμανση των προϊόντων. Το 2016 είχε βρεθεί μεταξύ άλλων σε κρυφό εργαστήριο στη Βάρη ένα κενό πλαστικό μπιτόνι με την ένδειξη «ισοπροπυλική αλκοόλη», που αποτελεί διαλύτη χημικών ουσιών ο οποίος χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη στη φαρμακευτική βιομηχανία. Στις περιπτώσεις που έχουν εξαρθρωθεί τα τελευταία χρόνια από τις Αρχές εμπλέκονται ερασιτέχνες, αυτοδίδακτοι «χημικοί». Ορισμένοι εξ αυτών κάνουν και χρήση των προϊόντων τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή