Αντιδράσεις της Ρωσίας για απόφαση έκδοσης του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

Αντιδράσεις της Ρωσίας για απόφαση έκδοσης του «Mr. Bitcoin» στη Γαλλία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα προκάλεσε η πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, έχει υπογράψει απόφαση για έκδοση του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin», στη Γαλλία.

Ο Βίνικ συνελήφθη το 2017 στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε, βάσει αμερικανικού εντάλματος. Κατά το αμερικανικό κατηγορητήριο φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Ο ίδιος έχει αρνηθεί επανειλημμένα αυτές τις κατηγορίες. Πέρα από τις ΗΠΑ, αιτήματα έκδοσής του απέστειλαν προς την Ελλάδα η Ρωσία και η Γαλλία. Τρεις χώρες διεκδικούν επί δύο χρόνια τον ίδιο άνθρωπο. Η πατρίδα του τον κατηγορεί για ξέπλυμα χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap. Ο Βίνικ δεν δέχεται ούτε όσα του καταλογίζουν στη Ρωσία, αλλά θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη και είχε συναινέσει να εκδοθεί στην πατρίδα του. 

Η συνήγορος του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε στην «Κ» ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπέγραψε χθες απόφαση έκδοσης του «Mr. Bitcoin» πρώτα στη Γαλλία, μετά στις ΗΠΑ και μετά στη Ρωσία. Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου έγινε μια απόπειρα να επιδοθεί η απόφαση στον εκζητούμενο. Τελικά το σχετικό έγγραφο δεν του δόθηκε γιατί δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική του γλώσσα. «Θα κινηθούμε νομικά για να μην εκτελεστεί η απόφαση», δηλώνει η κ. Κωνσταντοπούλου προσθέτοντας ότι ο Βίνικ θα ξεκινήσει νέα απεργία πείνας. Υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει την πρώτη, πολυήμερη απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου 2018.

«Πληροφορηθήκαμε για το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ελλάδος που καθορίζει την προτεραιότητα εκτέλεσης των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου κ. Αλεξάντρ Βίνικ στη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Στο πρώτο στάδιο ο κ. Βίννικ θα εκδοθεί στη Γαλλία. Ενημερώσαμε τη Μόσχα για αυτό. Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντρ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε σήμερα στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στο Twitter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή