Το παρασκήνιο στην απόφαση έκδοσης του «Mr Bitcoin»

Το παρασκήνιο στην απόφαση έκδοσης του «Mr Bitcoin»

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διετές ψυχροπολεμικό θρίλερ με τον άνθρωπο που έγινε γνωστός ως «Mr Bitcoin» φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του, μετά την απόφαση του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης να προκρίνει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς η Μόσχα έχει προσπαθήσει με διαδοχικά αιτήματα έκδοσης να εξασφαλίσει την επιστροφή του εκζητούμενου στα δικά της εδάφη.  

Την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσαν στην «Κ» πηγή του υπουργείου Δικαιοσύνης και η συνήγορος του Βίνικ, δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υπουργός Κώστας Τσιάρας υπέγραψε την απόφαση έκδοσης του «Mr Bitcoin» με πρώτο σταθμό τη Γαλλία. «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το τεκμηριωμένο αίτημα της γενικής εισαγγελίας της Ρωσίας για την ως προτεραιότητα έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη χώρα της υπηκοότητάς του αγνοήθηκε», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε η ρωσική πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Συνελήφθη το 2017

Στις 25 Ιουλίου 2017 ο τότε 38χρονος Βίνικ συνελήφθη σε τουριστικό θέρετρο της Χαλκιδικής, όπου παραθέριζε μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους. Εκκρεμούσε εις βάρος του διεθνές ένταλμα των αμερικανικών αρχών με την κατηγορία του «ξεπλύματος» 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κρυπτονομισμάτων. Κατά τις ΗΠΑ, ο Βίνικ, γνωστός πλέον ως «Mr Bitcoin», ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας έμποροι ναρκωτικών, κυβερνοεκβιαστές, χάκερ και διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες φέρονται να «ξέπλεναν» τα έσοδά τους. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα του αποδίδουν οι Αμερικανοί. Αντιδρώντας στο αίτημα των ΗΠΑ, η Ρωσία ζήτησε και εκείνη την έκδοση του υπηκόου της, αρχικά εμπλέκοντάς τον σε απάτη αγοραπωλησίας εμπορευμάτων ύψους περίπου 10.000 ευρώ. Αργότερα, η ρωσική πλευρά επανήλθε με δεύτερο αίτημα κατηγορώντας τον Βίνικ για «ξέπλυμα» χρήματος από επιθέσεις κατά ρωσικών τραπεζών που είχαν μολυνθεί με τον ιό Buhtrap.

Στη διελκυστίνδα διεκδίκησης του Βίνικ προστέθηκε και η Γαλλία, η οποία εξέδωσε εις βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Η υπόθεση που κινητοποίησε τη Γαλλία αφορά τη διασπορά του ransomware Locky, ένα από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά σε περιστατικά ψηφιακής ομηρίας. Ο «Mr Bitcoin» αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ οι συνήγοροί του ισχυρίζονται ότι οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ασκήσει δίωξη εναντίον του και τον διεκδικούν προσχηματικά για να καταλήξει από εκεί στις ΗΠΑ. Ο Βίνικ δηλώνει αθώος για ό,τι του προσάπτει κάθε χώρα, αλλά συναινεί να εκδοθεί στην πατρίδα του όπου ζουν τα παιδιά και η βαριά άρρωστη σύζυγός του. Θεωρεί ότι μόνο εκεί θα έχει δίκαιη δίκη.

Μιλώντας στην «Κ», η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η ομάδα υπεράσπισης του Βίνικ θα κινηθεί νομικά για να αποτρέψει την έκδοσή του στη Γαλλία. Ανέφερε ακόμη ότι ο εκζητούμενος πρόκειται να πραγματοποιήσει νέα απεργία πείνας. Στις 26 Νοεμβρίου 2018 ο Βίνικ είχε ξεκινήσει την πρώτη, πολυήμερη απεργία πείνας, η οποία τον οδήγησε αργότερα σε νοσηλεία στο Αττικό Νοσοκομείο.

Το ζήτημα της έκδοσης του «Mr Bitcoin», ακόμη και μετά τις διαδοχικές κρίσεις του Αρείου Πάγου, παρέμενε άλυτο. Τόσο ο Σταύρος Κοντονής όσο και ο Μιχάλης Καλογήρου κατά τις θητείες τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν άγγιξαν την υπόθεση. Χρειαζόταν υπουργική απόφαση για να καθοριστεί το αίτημα ποιας χώρας θα είχε προτεραιότητα. «Μήπως είμαι αιχμάλωτος πολέμου; Μήπως είμαι όμηρος της ελληνικής κυβέρνησης;» ρωτούσε τον περασμένο Μάρτιο ο Βίνικ σε ένα σύντομο βίντεο που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι συνήγοροί του. Φαινόταν αδύναμος, με ρουφηγμένα από την ασιτία μάγουλα.

«Αμερικανικό κόλπο»

«Η έκδοση στη Γαλλία σημαίνει έκδοσή μου στις ΗΠΑ. Είναι ένα αμερικανικό κόλπο», είχε υποστηρίξει ο Βίνικ, μιλώντας στην «Κ» μέσω διερμηνέα, τον Δεκέμβριο του 2018 λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με το γαλλικό αίτημα. «Επειδή παρατράβηξε η δικαστική διαδικασία, οι Αμερικανοί σκέφτηκαν να με διεκδικήσουν μέσω της Γαλλίας», είχε πει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή