Στο μικροσκόπιο η επιχείρηση στο Κουκάκι

Στο μικροσκόπιο η επιχείρηση στο Κουκάκι

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου έχουν σταλεί αντικείμενα που κατασχέθηκαν από την κατάληψη της οδού Ματρόζου και τη διπλανή κατοικία της οικογένειας Ινδαρέ, και η έρευνα που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας αναμένεται να ρίξουν πρόσθετο φως σε όσα εκτυλίχθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Κουκάκι. Οι αστυνομικοί έστειλαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) σειρά πειστηρίων από το κατειλημμένο ακίνητο, ενώ κατάσχεσαν τα ρούχα του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των γιων του, 23 και 26 ετών, που συνελήφθησαν για αντίσταση κατά των αστυνομικών και συμμετοχή στην κατάληψη.

Από την έρευνα στα πειστήρια θα προκύψουν σαφείς απαντήσεις για την παρουσία ή μη των δύο νεαρών στην κατάληψη. Εάν, για παράδειγμα, ταυτοποιηθούν δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα των δύο νέων σε αντικείμενα και σταθερά σημεία του κατειλημμένου ακινήτου, θα είναι δύσκολο να ανατρέψουν το εις βάρος τους κατηγορητήριο. Εάν από τις εργαστηριακές αναλύσεις δεν επαληθευτεί παρουσία τους στο ακίνητο της οδού Ματρόζου 45, τότε η υπόθεση θα λάβει νέες διαστάσεις. Οι πρώτες απαντήσεις από τη ΔΕΕ προς την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας αναμένονταν. Διευκρινίσεις πρόκειται να δοθούν και στο πλαίσιο της κατεπείγουσας έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία, στις οποίες προχώρησε η οικογένεια Ινδαρέ.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε στις 6 το πρωί της Τετάρτης για την εκκένωση τριών καταλήψεων στις οδούς Παναιτωλίου, Αρβάλη και Ματρόζου στο Κουκάκι. Κατά τις δύο πρώτες συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, τέσσερις Ελληνίδες, ένας Γάλλος (είχε συλληφθεί πρόσφατα στην κατάληψη «Βανκούβερ» στην οδό Μαυρομματαίων) και ένας Σουηδός. Για τα γεγονότα στην οδό Ματρόζου, η αστυνομία διευκρίνισε ότι δύο άτομα από την κατάληψη, αμέσως μόλις κατάλαβαν την παρουσία αστυνομικών στη γειτονιά, βγήκαν στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου και άρχισαν να πετούν αντικείμενα κατά των ανδρών της ΕΚΑΜ, όση ώρα εκείνοι προσπαθούσαν να κόψουν με τροχό την πόρτα της εισόδου.

Σύμφωνα πάντοτε με την ΕΛ.ΑΣ., μόλις οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν στο ακίνητο, οι καταληψίες ανέβηκαν καταδιωκόμενοι στην ταράτσα της κατάληψης και στη συνέχεια σκαρφάλωσαν σε εκείνη του πατρικού τους σπιτιού, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Οι άνδρες της ΕΚΑΜ κατέθεσαν ότι είδαν τους δύο νεαρούς να πηδούν καταδιωκόμενοι στη διπλανή ταράτσα και αναγνωρίζουν ανεπιφύλακτα στα πρόσωπα των δύο γιων του σκηνοθέτη τούς καταληψίες. Οι επικεφαλής της έρευνας απαντούν ότι είχαν αποκλείσει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι καταληψίες δεν θα διέφευγαν από το κτίριο και εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα δύο αγόρια από το διπλανό ακίνητο συμμετείχαν στην κατάληψη. Ενα επιπλέον επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι στα ρούχα τους βρέθηκαν μπογιές ίδιου χρώματος και χημικής σύστασης με εκείνες που πετούσαν νωρίτερα κατά των αστυνομικών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα άτομα από την κατάληψη δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν ήταν είτε μέσω του σπιτιού της οικογένειας Ινδαρέ, το οποίο ελέγξαμε με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε μέσω του ακάλυπτου διπλανής πολυκατοικίας. Ερευνήσαμε το συγκεκριμένο σημείο δίχως να εντοπίσουμε ίχνη παραβίασης», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μετείχε στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση της επιχείρησης.

Ο αντίλογος

Τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ, πάντως, και το δικηγορικό γραφείο του Θεόδωρου Μαντά, που ανέλαβε την εκπροσώπησή τους, αρνούνται τη συμμετοχή τους στην κατάληψη και καταγγέλλουν τους αστυνομικούς για βίαιη συμπεριφορά και έφοδο στο σπίτι τους χωρίς άδεια εισαγγελέα.

Λένε συγκεκριμένα ότι, μόλις άκουσαν φασαρία στη γειτονιά, ο πατέρας και οι δύο γιοι του βγήκαν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους για να δουν τι συμβαίνει και να παρακολουθήσουν την αστυνομική επιχείρηση. Κάποια στιγμή, λένε τα μέλη της οικογένειας, οι άνδρες της ΕΚΑΜ ανέβηκαν στην ταράτσα της κατάληψης και από εκεί πήδηξαν σε αυτή του σπιτιού τους, προφανώς αναζητώντας τους καταληψίες. Ακούγοντας ποδοβολητά, ο Δημήτρης Ινδαρές και οι γιοι του ανέβηκαν και αυτοί στην ταράτσα του σπιτιού τους για να διαπιστώσουν τι συνέβαινε. Οταν τους αντίκρισαν, οι αστυνομικοί τούς έριξαν στο έδαφος και τους πέρασαν χειροπέδες. Τη συγκεκριμένη εκδοχή των γεγονότων επιβεβαιώνουν γείτονες – αυτόπτες μάρτυρες του επεισοδίου. 

Απαντήσεις

Τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ επιμένουν ότι τη στιγμή που οι αστυνομικοί ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους δεν ήταν παρούσα η εισαγγελέας. Για την ύπαρξη μπογιάς στα ρούχα του Δημήτρη Ινδαρέ και των παιδιών του, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως ένδειξη ανάμειξής τους στα επεισόδια, απαντούν ότι προέρχεται από τα ήδη λερωμένα ρούχα των αστυνομικών της ΕΚΑΜ που τους συνέλαβαν. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι καταληψίες κατάφεραν να διαφύγουν μέσω της διπλανής πολυκατοικίας, στην οποία η ΕΛ.ΑΣ. δεν πραγματοποίησε έλεγχο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το διάστημα που προηγήθηκε της εκκένωσης οι καταληψίες φέρονται να είχαν ρωτήσει την οικογένεια Ινδαρέ εάν σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης θα μπορούσαν να διαφύγουν μέσω της μονοκατοικίας τους. Εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Αλλες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, στο οποίο ανήκει το κατειλημμένο ακίνητο, είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία (δυνάμει της οποίας έγινε η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ.) έπειτα και από πιέσεις των γειτόνων, που ενοχλούνταν από την παρουσία των καταληψιών δίπλα στα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή