Διακριτικά και κάμερες στα κράνη των ΜΑΤ

Διακριτικά και κάμερες στα κράνη των ΜΑΤ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαταγή που υποχρεώνει τους αστυνομικούς των ΜΑΤ να βάλουν διακριτικά στα κράνη τους επανέφερε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Κατόπιν απόφασης της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο προχώρησε την Κυριακή σε επικαιροποίηση παλαιότερης διαταγής, δυνάμει της οποίας οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) υποχρεούνται να βάλουν στα κράνη τους τον αριθμό «ταυτότητάς» τους. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν συνδυασμό του αριθμού της διμοιρίας στην οποία ανήκουν και του αύξοντος αριθμού του καθενός στην ιεραρχία της διμοιρίας. Oπως επισημάνθηκε σε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η υποχρέωση αναγραφής του αριθμού στο κράνος είχε αρχικά καθιερωθεί με διαταγή το 2010, όταν υπουργός ήταν πάλι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο σημερινός υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε τον Νοέμβριο του 2010 επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που θέλει να καταγγείλει συγκεκριμένο περιστατικό να ξέρει σε ποιον αστυνομικό αναφέρεται». Στην πορεία των ετών, η διαταγή ατόνησε και η σημερινή ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να την επικαιροποιήσει απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς.

Επιπλέον, όμως, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Οικονόμου σχεδιάζουν να τοποθετήσουν συσκευές καταγραφής εικόνας στα κράνη των επικεφαλής των διμοιριών. Σκοπός και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι «οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. να γίνονται υπό το φως της κάμερας», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τη σχετική πρόταση είχαν διατυπώσει προ ημερών σε επιστολή τους προς τον κ. Χρυσοχοΐδη οι συνδικαλιστές της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται το επόμενο διάστημα να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί στα στελέχη του Συνηγόρου του Πολίτη η δυνατότητα να προχωρούν σε ανακριτικές ενέργειες για τη διερεύνηση καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT