Εννιά χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

Εννιά χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και μέχρι πρόσφατα ο καιρός δεν εννοούσε τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, η «Ζηνοβία» φέρνει από την Παρασκευή το βράδυ χιόνια και «υπόσχεται» να ντύσει στα λευκά τα βουνά και να στρώσει με φρέσκο χιόνι τις πίστες των χιονοδρομικών.

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν 9 χιονοδρομικά κέντρα, από τα συνολικά 22 της χώρας.

Όλα προετοιμάστηκαν έγκαιρα, ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους, ενώ σε ορισμένα έγιναν και βελτιώσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, όπου φέτος, μετά από τρία χρόνια από την καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς, ξαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το σαλέ του.

Βελτιώσεις έγιναν και στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου και ειδικότερα στην πίστα. 

Στη Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα βασίζουν τη λειτουργία τους στην ποσότητα και την ποιότητα των χιονοπτώσεων. Μόλις τρία από τα βορειοελλαδικά χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης: το Πισοδέρι (Φλώρινα), το Καϊμάκτσαλαν (Πέλλα) και τα 3-5 πηγάδια Ναούσης (Ημαθία). Το τελευταίο είναι και το αρτιότερα οργανωμένο στον τομέα αυτό.

Μια σύντομη ξενάγηση

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (Ν.Πέλλας): Το ψηλότερο της χώρας, με πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 2.050μ έως 2.524μ. Βρίσκεται σε απόσταση 45χλμ από την Έδεσσα, 140χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 580λμ από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ν.Ημαθίας): Είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας και είναι σε υψόμετρο 1.530μ. Πρωτολειτούργησε το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Απέχει 20χλμ από τη Βέροια, 95χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 533 από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν.Ημαθίας): Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1430μ. Απέχει 17χλμ από τη Νάουσα, 110χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 546χλμ από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Ν.Πιερίας): Βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ. Απέχει 8χλμ από το χωριό Ελατοχώρι, 105χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 473χλμ. από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ν.Γρεβενών): Βρίσκεται στην Πίνδο. Οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1788μ έως 2110μ. Απέχει 43χλμ από τα Γρεβενά, 213χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 455χλμ από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου (Ν.Φλώρινας): Απέχει 19χλμ από την πόλη της Φλώρινας, 211χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 527χλλμ από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου (Ν.Καστοριάς): Βρίσκεται στο όρος Βέρνο. Απέχει 22χλμ από την πόλη της Καστοριάς, 186χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 480χλμ από την Αθήνα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά (Ν.Σερρών): Βρίσκεται στην οροσειρά Βροντού, σε υψόμετρο 1600μ-1850μ. Απέχει 26 χλμ από την πόλη των Σερρών, 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 611χλμ από την Αθήνα. Από φέτος επαναλειτουργεί το ανακαινισμένο σαλέ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Ν.Δράμας): Απέχει 35χλμ από το Κάτω Νευροκόπι, 45χλμ από την πόλη της Δράμας, 188χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 687χλμ από την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή