Επάρκεια αίματος και ασφαλέστερες οι μεταγγίσεις…

Επάρκεια αίματος και ασφαλέστερες οι μεταγγίσεις…

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασφαλέστερη από ποτέ είναι σήμερα η μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα και αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο των αυστηρών ελέγχων όσο και της προσεκτικής επιλογής των αιμοδοτών, ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία (EAE) με αφορμή τη σημερινή έναρξη του 12ου Πανελλήνιου Αιματολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα διαρκέσει ώς την προσεχή Κυριακή.

Η πρόοδος, ωστόσο, που έχει συντελεστεί στο χώρο της αιματολογίας στη χώρα μας δεν σταματά εδώ. Για πρώτη φορά, σήμερα, οι ειδικοί είναι σε θέση να δηλώσουν ότι πέτυχαν το… «πολυπόθητο», την πλήρη επάρκεια δηλαδή σε αίμα. Οπως τόνισε, συγκεκριμένα, η κ. Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου, διευθύντρια αιμοδοσίας στο KAT και πρόεδρος του επιστημονικού τμήματος αιμοδοσίας της EAE, συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες αίματος το χρόνο, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. O στόχος τώρα είναι ο κύριος όγκος του αίματος να προέρχεται από εθελοντές και όχι από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών.

Στην επιστημονική εκδήλωση, θα συζητηθούν ακόμα τα εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών σε παιδιά, καθώς και ο ρόλος των λεγόμενων «έξυπνων» φαρμάκων στη θεαματική πρόοδο, που έχει σημειωθεί στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, της άλλοτε μοιραίας αυτής νόσου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία επισημαίνει την έλλειψη ειδικού κρατικού φορέα ελέγχου για τυχόν αποκλίσεις των αιματολογικών εργαστηρίων της χώρας. Σε ελέγχους, που έκανε η EAE από το 1992 σε εργαστήρια, είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν σημαντικές «ασυμφωνίες». Φυσικά, τα εργαστήρια που δέχθηκαν να ελεγχθούν από την Εταιρεία ήταν αυτά που είχαν τα λιγότερα να φοβηθούν…

Αίτημα ογκολόγων

Να μεριμνήσει η Πολιτεία ώστε τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας να προμηθευτούν από ένα εφεδρικό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα ζητούν οι Ελληνες ογκολόγοι. Οπως επισήμαναν χθες γιατροί των νοσοκομείων «Αγ. Σάββας», «Θεαγένειο», «Αγιοι Ανάργυροι» και «Μεταξά», ένας από τους βασικούς λόγους που δημιουργούνται οι «ατελείωτες» λίστες προτεραιότητας για τις ακτινοθεραπευτικές μονάδες είναι ότι τα πολύ ακριβά αυτά μηχανήματα λειτουργούν σχεδόν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα να παθαίνουν βλάβες πολύ συχνά.

Οπως τονίζουν, πάντως, οι γιατροί, ο μέσος χρόνος αναμονής ενός ασθενούς έως ότου οδηγηθεί στο μηχάνημα είναι περίπου ένας μήνας. Τα προβλήματα αλλά και οι εξελίξεις στον χώρο της Ογκολογίας στην Ελλάδα θα συζητηθούν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή