Στον κλοιό της «Ζηνοβίας»: Πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας

Στον κλοιό της «Ζηνοβίας»: Πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το απόγευμα του Σαββάτου χιονοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στα ορεινά της Θεσσαλίας, την Μακεδονία και την Εύβοια, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν και να επεκταθούν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή. 

Στη νότιο Εύβοια ήδη μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο οι 53 φοιτητές της Γεωπονικής Αθηνών που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κοντά στο Μετόχι όπου το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρέκλινε της πορείας του λόγω της χιονόπτωσης και ακινητοποιήθηκε. 

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στις περιοχές του Πηλίου σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων, «ντύνοντας» στα λευκά μεγάλο μέρος της ορεινής Μαγνησίας.

Το κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία» έφερε χιόνια ακόμα και σε βόρεια τμήματα του νομού Αττικής. Χιονοπτώσεις καταγράφονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ μέσα στη νύχτα – και όσο πέφτει η θερμοκρασία και κυρίως την Κυριακή – αναμένεται να χιονίσει σε Εκάλη, Διόνυσο, Στάματα και  Νέα Ερυθραία

Η κακοκαιρία «Ζηνοβία», που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστερσοκοπείου Αθηνών. 

Το ΕΑΑ-meteo επισημαίνει ότι:

– Οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες θα επεκταθούν ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

– Ισχυρές θα είναι οι χιονοπτώσεις στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, καθώς και σε τμήματα του νομού Αττικής, ιδιαίτερα από το βράδυ της Κυριακής.

– Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη Θράκη.

– Από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως κατά τη διάρκεια της Δευτέρας χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Κεντρική Στερεά, στην υπόλοιπη Θεσσαλία, στη Χαλκιδική και πιθανώς στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, τοπικά πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Αναλυτικά ο καιρός την Κυριακή

Βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με χιόνια στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά, θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019, στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά. Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και τα δυτικά, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, τα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή