Επίθεση από «ξεχασμένες» ασθένειες

Επίθεση από «ξεχασμένες» ασθένειες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επιδημίες όπως αυτές της φυματίωσης και της διφθερίτιδας, που είχαν εκλείψει εδώ και αρκετές δεκαετίες, επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Βαλκανικής, ενώ έχουν καταγραφεί τριάντα νέες λοιμώξεις προερχόμενες από μεταλλάξεις μικροβίων και άλλες, γνωστές ήδη, γνωρίζουν ταχεία εξάπλωση.

Στην Ελλάδα, παρουσιάζει έξαρση η φυματίωση, αποδιδόμενη από τους επιστήμονες στην οικονομική μετανάστευση σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα του μεταλλαγμένου μικροβίου, ενώ στη Ρωσία πριν από έξι χρόνια είχε καταγραφεί επιδημία διφθερίτιδας εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων στους ενηλίκους.

Το πρόβλημα της επανεμφάνισης ξεχασμένων επιδημιών και οι κίνδυνοι από την παρουσία νέων λοιμώξεων προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και από χθες το θέμα συζητείται στο 2ο Συνέδριο της Βαλκανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Λεγάκης είπε ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν μελετηθεί τριάντα νέες λοιμώξεις, που προκαλούνται από νέα μικρόβια τα οποία προέκυψαν συνεπεία περιβαλλοντικών επιπτώσεων (φάρμακα, φυτοφάρμακα, ρύπανση της ατμόσφαιρας κ.ά.).

Ο κ. Λεγάκης ανέφερε ότι στη Βουλγαρία, και ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές του Εβρου, έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό λοιμώξεις μεταδιδόμενες μέσω τσιμπουριών, που και αυτές αποδίδονται στην οικονομική μετανάστευση. Οπως εξήγησε μάλιστα, το τσίμπημα ενός τσιμπουριού μπορεί να προκαλέσει από μηνιγγίτιδα έως αρθρίτιδα.

Σε μιαν άλλη γωνιά της περιοχής των Βαλκανίων, το Κόσοβο, έκανε την εμφάνισή της κατά την περίοδο του πολέμου μια επιδημία ονόματι «τουλαρεμία». Προκαλείται από ένα μικρόβιο που εντοπίζεται στα κουνέλια και στις γάτες, μέσω των οποίων μεταδίδεται και στους ανθρώπους.

Το πρόβλημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε αυτές τις περιπτώσεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνίσταται αφενός στη συνεχή μεταλλαγή των μικροβίων και αφετέρου στο ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν γνωρίζουν σύνορα. Γι’ αυτό, επισημαίνουν, αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση της επιστημονικής κοινότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

Εμβόλιο κατά έιτζ

Εμβόλια κατά του έιτζ, της αρτηριοσκλήρυνσης, του καρκίνου του στομάχου που οφείλεται στο έλκος, και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πρόκειται να κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια. Οπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Λεγάκης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου Συνεδρίου Βαλκανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα των πειραμάτων που έχουν γίνει ώς σήμερα είναι ενθαρρυντικά και οι επιστήμονες ευελπιστούν στη χρήση ορισμένων παρασκευασμάτων και σε ανθρώπους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Νεκρός ένας 70χρονος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή