Τα τεχνάσματα των Τούρκων δουλεμπόρων

Τα τεχνάσματα των Τούρκων δουλεμπόρων

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης συζητήθηκε χθες στη Βουλή, ύστερα από επερώτηση των κ. κ. Χ. Μαρκογιαννάκη, Γ. Γαρουφαλιά, Κ. Τασούλα, Α. Λυκουρέζου και της κ. Κατερίνας Παπακώστα, στην οποία παρενέβησαν οι πρώην υπουργοί Ι. Κεφαλογιάννης και Χ. Παπουτσής, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δημ. Τάξεως κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και σε πνεύμα συναίνεσης, που ωστόσο δεν έκρυψε την αγωνία από όλες τις πτέρυγες για τις εξελίξεις. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι αιχμές από τον κ. Παπουτσή εναντίον όσων «έχουν την περίεργη εμμονή ότι η λαθρομετανάστευση αντιμετωπίζεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις, το στρατό ή το πολεμικό ναυτικό».

Η παραδοχή όλων -και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κ. κ. Β. Πολύδωρα και Ν. Γκατζή (ΚΚΕ)- ήταν ότι υπάρχει μέγα πρόβλημα. Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση, χωρίς να αμφισβητηθούν προθέσεις αλλά και ότι έχει συντελεστεί πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, ότι:

Δεν έχει χαράξει συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική, δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των λαθρομεταναστών, ούτε και απαντά στο κρίσιμο ερώτημα πόσοι χρειάζονται για να ενταχθούν στην ελληνική οικονομία.

«Περίπου 700.000 είναι οι καταγεγραμμένοι μετανάστες», προσδιόρισε τον αριθμό ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας πως τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται επαρκώς πλέον, και ως απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι το 2000 και 2001 έγιναν 360.000 επαναπροωθήσεις.

Εχει αφήσει στην «τύχη» τους περιοχές της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «άβατον» για τους Ελληνες πολίτες.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στο Λαύριο οι υπάλληλοι παραδίδουν στους λαθρομετανάστες ένα έγγραφο το οποίο τους καλεί «να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 15 ημέρες», και… τίποτε άλλο.

Δεν είναι σωστό το νομικό καθεστώς που αφορά τις ποινές των δουλεμπόρων, πρέπει να αυστηροποιηθούν και να θεωρηθεί ως κακούργημα. Σε αυτό συμφώνησε ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας πως έχει την πληροφορία ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τέτοια διάταξη. Ο υπουργός Δημ. Τάξεως πρόσθεσε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη «διακίνηση ανθρώπων». Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής εξήγησε το «νέο κόλπο» των διακινητών: Στα διεθνή ύδατα έξω από την Κω και τη Σάμο οι καπετάνιοι – διακινητές εγκαταλείπουν το τιμόνι σε κάποιον λαθρομετανάστη που έχουν εκπαιδεύσει από πριν. Μόλις το πλοίο ετοιμάζεται να εισέλθει στα ύδατα της χώρας μας τότε είτε επικαλούνται πως χάλασε η μηχανή, είτε πέφτουν ορισμένοι στη θάλασσα. Ετσι, το Λιμενικό Σώμα είναι αναγκασμένο -βάσει του Διεθνούς Δικαίου- να εφαρμόσει τις συνθήκες για έρευνα και διάσωση ναυαγών και όχι τις διατάξεις για την αποτροπή εισόδου στη χώρα.

Δεν υπάρχουν επαρκώς οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Το παραδέχτηκε ο υπουργός, και πρόσθεσε πως επιχειρείται άμεσα η οργάνωσή τους.

Το ελληνικό Λιμενικό ειδοποίησε, το τουρκικό συνέλαβε

Τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης φαίνεται ότι υιοθετεί η τουρκική ακτοφυλακή ύστερα και από το Πρωτόκολλο που υπεγράφη προσφάτως ανάμεσα στις δυο χώρες για ρύθμιση θεμάτων επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

Ετσι χθες, η τουρκική ακτοφυλακή, ύστερα από σχετική ενημέρωση που είχε από το Λιμενικό Σώμα, παρενέβη και συνόδευσε στην Τουρκία δυο διαφορετικά σκάφη που μετέφεραν 116 συνολικά λαθρομετανάστες τα οποία εντοπίσθηκαν από πλωτά του Λιμενικού ενώ έπλεαν στην οριογραμμή σε Κω και Σάμο.

Αρχικώς εντοπίσθηκε το ιστιοφόρο «Melissa» με σημαία ΗΠΑ, τούρκο κυβερνήτη και 96 λαθρομετανάστες να πλέει στο Αιγαίο κοντά στη Σάμο.

Οταν το πλήρωμα του ελληνικού πλωτού διεπίστωσε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή των επιβαινόντων ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές οι οποίες έστειλαν σκάφος τους για να παραλάβει το ιστιοφόρο από την οριογραμμή πλησίον της Σάμου.

Το δεύτερο συμβάν έλαβε χώρα χθες τα ξημερώματα νοτιοανατολικά της Κω όταν πλωτό του Λιμενικού εντόπισε τουρκικό αλιευτικό με 20 λαθρομετανάστες. Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρχές της γειτονικής χώρας που έστειλαν σκάφος τους για να συνοδεύσει το αλιευτικό με τους λαθρομετανάστες στο λιμάνι της Αλικαρνασσού.

Σε δήλωσή του, από τη Σύρο, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ότι η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών «δημιουργεί νέες συνθήκες στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή