Αλλάζουν όλα στα νοσοκομεία για το 2004

Αλλάζουν όλα στα νοσοκομεία για το 2004

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο επίπεδα με κοινά σημεία μεταξύ τους επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να φέρει εις πέρας ένα έργο δύσκολο όσο και φιλόδοξο, που αφορά όλους τους Ελληνες. Από τη μία πλευρά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στον χώρο της Υγείας (νέο ΕΣΥ) και από την άλλη η προετοιμασία του τομέα της Υγείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ώστε η χώρα μας (και) σε αυτόν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Χθες κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός Υγείας Πρόνοιας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος ανέπτυξε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου και παρουσίασε την 1η Εκθεση Προόδου, τονίζοντας ότι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας μας στον τομέα της Υγείας έναντι της ΔΟΕ θα εκπληρωθούν έγκαιρα, με επάρκεια και θα εξασφαλιστεί υψηλό ποιοτικό επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών. Το πρόγραμμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 – Υγεία» χωρίζεται σε πέντε άξονες προτεραιότητας που αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την επείγουσα ιατρική και τη δημόσια υγιεινή -στα οποία δίδεται και ιδιαίτερη έμφαση- και την οργάνωση και διοίκηση του Συστήματος Υπηρεσιών Υγείας.

Για τη νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν οριστεί 24 ολυμπιακά νοσοκομεία στην Αττική, αλλά και στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αθλητικές εκδηλώσεις, στα οποία έως τον Δεκέμβριο του 2003 υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός υπηρεσιών όπως Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, Μ.Ε.Θ, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Χειρουργεία κ.ά., αλλά και η συμπλήρωση του ιατρικού, τεχνολογικού και ξενοδοχειακού τους εξοπλισμού. H αναβάθμιση προϋποθέτει την ενίσχυση και περαιτέρω εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Ετσι, μέσα στο 2002 προγραμματίζεται η πρόσληψη 1.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. H Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και τα πέντε νέα Αστικά Κέντρα Υγείας (Αττική: Κέντρο υγείας «Ελληνικού», Καλυβίων, Περιστερίου. Θεσσαλονίκη: Αγ. Παύλος και Ευόσμου), είναι τα βασικά έργα που εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2003.

Στον άξονα που αφορά την επείγουσα ιατρική το κύριο βάρος πέφτει στο EKAB, το οποίο και ενισχύεται με 270 ασθενοφόρα, πέντε ελικόπτερα, δύο αεροσκάφη και διαφόρων τύπων οχημάτων και οργάνων. Επίσης προγραμματίζεται και η διαμόρφωση χώρου και εγκατάσταση συστημάτων απολύμανσης από βιολογικές, τοξικές και χημικές ουσίες στα ολυμπιακά νοσοκομεία. Παράλληλα, εντός του 2002 αναμένεται να γίνει πρόσληψη 700 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των κινητών μονάδων του EKAB. Οσον αφορά τη δημόσια Υγεία και Υγιεινή εκτός από το σχετικό δίκτυο για την επιδημιολογική επιτήρηση και την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις κ.ά. προωθείται η προμήθεια κινητών μονάδων μεταφοράς προσωπικού και βιολογικού υλικού, ενώ μέσα στις προγραμματισμένες ενέργειες είναι και η εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης της βιοτρομοκρατίας.

Ο προϋπολογισμός της 1ης Εκθεσης Προόδου ανέρχεται στα 91 δισεκατομμύρια δραχμές, σημειώνοντας απόκλιση μεταξύ του προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού προγράμματος που είναι 125 δισ. δρχ. Σύμφωνα με την Εκθεση αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν εισέτι οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τα έτη 2003-2004. O υφυπουργός Τύπου κ. Τηλέμαχος Χυτήρης κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων Τύπου επεσήμανε ότι τα υπόλοιπα 34 δισ. δρχ. «αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό που πρόκειται να προσληφθεί το 2003 και το 2004, την εκπαίδευση και τις διαπάνες υποστήριξης για το όλο σύστημα». Ετσι, αυτήν τη στιγμή ο προϋπολογισμός για τη νοσοκομειακή περίθαλψη είναι 56 δισ. δρχ., για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας 11 δισ. δρχ., για την Επείγουσα Ιατρική 18 δισ., για τη δημόσια Υγεία και Υγιεινή 5.500 δισ. και για την οργάνωση και διοίκηση του συστήματος Υπηρεσιών Υγείας 500 εκατ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή