H σωστή διατροφή, βασικό όπλο κατά του καρκίνου

H σωστή διατροφή, βασικό όπλο κατά του καρκίνου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου αποτελεί η ελληνική εκδοχή της Μεσογειακής Διατροφής -δηλαδή η Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή- που σε συνδυασμό με τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και τη συστηματική άθληση, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά 30%- 40%. Εάν μάλιστα το άτομο δεν καπνίζει, τότε ο κίνδυνος μειώνεται κατά 70%.

Οπως τόνισε ο διατολόγος-διατροφολόγος κ. T. Παπαζάρου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων με αφορμή την Εβδομάδα Διατροφής με θέμα «Διατροφή: Σύμμαχος στην πρόληψη του Καρκίνου;», που ξεκίνησε χθες, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι η πρώτη. H πρόληψη πρέπει να αφορά και την αποφυγή της κακής διατροφής, αφού είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να ενεργοποιήσουν τη γονιδιακή προδιάθεση του ατόμου για εκδήλωση καρκίνου. Μάλιστα, μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει πως ένα ποσοστό άνω του 35% της εκδήλωσης του καρκίνου οφείλεται στη μη σωστή διατροφή. O κ. Παπαλαζάρου αναφέρθηκε και σε μία μεγάλη Πανευρωπαϊκή Ερευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε δέκα χώρες και η οποία αφορούσε στη σχέση καρκίνου και διατροφής. Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «η έρευνα δεν πρόσθεσε τίποτα τελικά σε αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο κόκκινο κρέας και γενικότερα ακολουθούν τηις επιταγές της μεσογειακής διατροφής κινδυνεύουν λιγότερο από τον καρκίνο. Τέλος, ο κ. Παπαλαζάρου σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να μιλάμε απλώς για θρεπτικά συστατικά των τροφών, αλλά για ένα μοντέλο διατροφής που αποτελεί ασπίδα κατά των νοσημάτων φθοράς». Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Διατροφής, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Καλαμάτα, στη Σκιάθο και στο Βόλο, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη ορισμένων μορφών του καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή.

Για τη νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν οριστεί 24 ολυμπιακά νοσοκομεία στην Αττική, αλλά και στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αθλητικές εκδηλώσεις, στα οποία έως τον Δεκέμβριο του 2003 υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός υπηρεσιών όπως Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, Μ.Ε.Θ, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Χειρουργεία κ.ά., αλλά και η συμπλήρωση του ιατρικού, τεχνολογικού και ξενοδοχειακού τους εξοπλισμού. H αναβάθμιση προϋποθέτει την ενίσχυση και περαιτέρω εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ. Ετσι, μέσα στο 2002 προγραμματίζεται η πρόσληψη 1.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. H Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και τα πέντε νέα Αστικά Κέντρα Υγείας (Αττική: Κέντρο υγείας «Ελληνικού», Καλυβίων, Περιστερίου. Θεσσαλονίκη: Αγ. Παύλος και Ευόσμου), είναι τα βασικά έργα που εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή