Αποδειχθήκαμε «περιβαλλοντικώς ασυνείδητοι»

Αποδειχθήκαμε «περιβαλλοντικώς ασυνείδητοι»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι βαθμό περιβαλλοντικής συνείδησης παίρνουν οι Ελληνες; Δυστυχώς πολύ «κάτω από τη βάση». Και τούτο γιατί όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα οι Ελληνες ασχολούνται με το περιβάλλον μόνο όταν το πρόβλημα «χτυπάει» την πόρτα τους. Ενημερώνονται για τα φλέγοντα περιβαλλοντικά θέματα από την τηλεόραση. Κρίνουν πως για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος εκτός από τους ίδιους. Το πρόβλημα του νέφους δεν τους έχει πείσει για την «βαρύτητά» του γιατί -λένε- δεν έχει πεθάνει κανένας από αυτό. H λειψυδρία κρίνουν πως δεν τους απειλεί πραγματικά. H διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά την υγεία των πολιτών, ενώ οι φόβοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος κρίνονται θεωρητικοί και για το λόγο αυτόν απωθούνται ως «μελλοντικοί».

Παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει ότι το κράτος δεν μπορεί να σχεδιάσει μια ουσιαστική στρατηγική για το περιβάλλον ούτε όμως και να πραγματοποιήσει συστηματικούς ελέγχους για τη σωτηρία του. Ενα μεγάλο ποσοστό κρίνει την ενημέρωση ελλιπή και αποσπασματική και πιστεύει ότι για τη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος κύριος υπαίτιος είναι το ίδιο το κράτος!

Απόψεις

Αυτά είναι τα συμπεράσματα της πανελλήνιας έρευνας που πραματοποιήθηκε στη χώρα μας για την περιβαλλοντική συνείδηση του Ελληνα. H πρωτοβουλία της προσπάθειας ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την διενήργησε η εταιρεία Focus με τη χρηματοδότηση γνωστού αναψυκτικού.

Στο ερευνητικό δείγμα -όπως είπε η κ. Ξένια Κούρτογλου, διευθύντρια της Focus που παρουσίασε τα στοιχεία- συμμετείχαν 2.015 Ελληνες ηλικίας από 13-70 χρόνων και υλοποιήθηκε από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου του 2001 και στόχο είχε την ανίχνευση των απόψεων του Ελληνα αλλά και το βαθμό ενασχόλησής του με τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

«Αναλύοντας τα στοιχεία διαπιστώνουμε -είπε η κ. Κούρτογλου- ότι οι Ελληνες είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μόνο κατά 12% (!) και δείχνουν να αποφεύγουν την ατομική ευθύνη είτε εθελοτυφλώντας είτε επιρρίπτοντας ευθύνες σε κάποιους άλλους. O κύριος υπαίτιος για τα προβλήματα κατά 57,65% είναι το κράτος και μόνο το 21,65% ενοχοποιεί τους ίδιους τους πολίτες. Το 83,9% κρίνει ότι το κράτος και οι κυβερνήσεις δεν διαθέτουν στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναλύοντας τον βαθμό γνώσης των προβλημάτων οι Ελληνες ανέφεραν πρωτίστως μόνο δύο προβλήματα ενώ μετά από… βοήθεια αναγνώρισαν άλλα έντεκα. H ρύπανση της ατμόσφαιρας, η καταστροφή των δασών, η ρύπανση των ακτών και των θαλασσών είναι τα πιο γνωστά και ακολουθούν τα σκουπίδια, τα βιομηχανικά απόβλητα και η τρύπα του όζοντος. Ομως ένα ελάχιστο ποσοστό μόλις 5% δηλώνει ότι ασχολείται με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η συνήθης δικαιολογία είναι ότι απλώς «δεν έτυχε». Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τη χαμηλή συμμετοχή του ο κόσμος εμπιστεύεται τις μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις ενέργειες που κάνουν». Από τα πλέον «ανησυχητικά» στοιχεία της έρευνας, σημείο που εστίασε και την προσοχή του ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Κώστας Καράς είναι και η πηγή πληροφόρησης που επιλέγουν οι Ελληνες για τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι κατά γενική ομολογία τρεις στους τέσσερις πολίτες διατηρούν ως κύρια πηγή ενημέρωσης την τηλεόραση -παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέσο μονίμως υποβαθμίζει τα θέματα αυτά- και ακολουθούν οι εφημερίδες, τα περιοδικά και το ραδιόφωνο. Ομως -παρά την εμμονή του- το κοινό που μένει εντέλει ικανοποιημένο από αυτήν την ενημέρωση αγγίζει το 26% ενώ η μερίδα που εκφράζει το αντίθετο φτάνει το 35,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή