Δουλεμπορικό εντοπίστηκε στην Καλαμάτα

Δουλεμπορικό εντοπίστηκε στην Καλαμάτα

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτά των ακτών της Μεσσηνίας, στα διεθνή ύδατα, έπλεε έως αργά χθες το βράδυ το 80 μέτρων πλοίο Wale, με σημαία Συρίας, πάνω στο οποίο βρίσκονται εκατοντάδες λαθρομετανάστες. Το σκάφος παρακολουθείται από δύο πλωτά του Λιμενικού και το αντιτορπιλικό «Νέαρχος» του Πολεμικού Ναυτικού. Το Wale εντοπίσθηκε χθες, αργά το βράδυ, να πλέει με μικρή ταχύτητα νοτίως της Καλαμάτας, στα διεθνή ύδατα και αμέσως ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την επιτήρηση και την παρεμπόδισή του να προσεγγίσει στις ελληνικές ακτές.

Το σκάφος εκτιμάται ότι απέπλευσε από παραλία της νότιας Τουρκίας και ακολούθησε «ρότα» νοτίως της Κρήτης, με τελικό προορισμό πιθανότατα την Ιταλία.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν αξιωματικοί του Λιμενικού στην «K», «η πορεία του σκάφους και η μικρή ταχύτητα μπορεί να σημαίνουν ότι ο τελικός προορισμός «ενδεχομένως άλλαξε» και οι διακινητές να επέλεξαν ακτή της Πελοποννήσου».

Τον ελλιμενισμό του σκάφος σε ελληνικό λιμάνι ζητεί με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφερθεί με γνώμονα την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη και να παράσχει την αναγκαία φροντίδα στους πρόσφυγες που επιβαίνουν στο σκάφος.

Να σημειωθεί ότι το Wale είναι η δεύτερη περίπτωση σκάφους με μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που εντοπίζεται στα διεθνή ύδατα. Πριν από τρεις εβδομάδες είχε εντοπισθεί ανοιχτά της Ζακύνθου του «Μπρέλνερ», το οποίο μετέφερε 770 λαθρομετανάστες οι οποίοι τελικώς αποβιβάσθηκαν στη Ζάκυνθο όταν το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο λόγω της ισχυρής θαλασσοταραχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή