Οι φοιτητές Βαλκανίων «επιτίθενται»

Οι φοιτητές Βαλκανίων «επιτίθενται»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά… πάντων των εμπλεκομένων -υπουργείου Παιδείας, ΔΙΚΑΤΣΑ, και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών – βάλλουν οι φοιτητές πανεπιστημίων χωρών της αντολικής Ευρώπης. Χθες εκπρόσωποι Ελλήνων φοιτητών σε Πανεπιστήμια της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας εξέφρασαν την αντίδρασή τους σε οποιαδήποτε αιφνιδιαστική από το υπουργείο Παιδείας αύξηση των μαθημάτων, στα οποία εξετάζονται για να πάρουν την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους. Επίσης, κατηγόρησαν τον ΙΣΑ ότι ζητώντας την αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων επιδιώκει να τους αποκλείσει από το επάγγελμα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν παρουσία των εκπροσώπων των αντίστοιχων συλλόγων Γονέων, τονίσθηκε ότι θα πρέπει η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων να ισχύσει για όσους Ελληνες εγγραφούν στα πανεπιστήμια των χωρών αυτών μετά την ισχύ της νέας ρύθμισης και αφού έχουν ενημερωθεί. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για το ΔΙΚΑΤΣΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003 τα μαθήματα θα γίνουν τρία αφού θα προστεθεί το μάθημα της παιδιατρικής. O αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα αυξάνεται κατά ένα ετησίως έως το 2006.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών επιτέθηκαν κατά του ΔΙΚΑΤΣΑ ύστερα και από την τελευταία δημοσιοποίηση των στοιχείων για σημαντική αποτυχία στις εξετάσεις αναγνώρισης της ακαδημαϊκής ισοτιμίας των πτυχίων καθώς και τις καταγγελίες για χαμηλό επίπεδο σπουδών στα πανεπιστήμια των βαλκανικών χωρών με αποτέλεσμα το Κέντρο να αναγκασθεί να επανεξετάσει το ομοταγές των σπουδών με αυτές των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών της Ρουμανίας κ. Φώτης Νέστωρας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών των εξετάσεων στο ΔΙΚΑΤΣΑ ώστε να μην εξαναγκάζονται να μένουν στις παρυφές της κοινωνίας κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων. Σχετικά με τις καταγγελίες για πλαστά διπλώματα οι εκπρόσωποι των φοιτητών αντέκρουσαν την ύπαρξή τους. ΑΠ. Λ.

Το ερώτημα είναι ποια μορφή θα έχει η Συνέλευση αυτή, η συγκρότηση της οποίας έγινε προχθές αποδεκτή και πάλι καταρχήν, όπως και ο σχηματισμός προσωρινής εκτελεστικής εξουσίας, τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας. Ενδεικτικά, πάντως, ο εκπρόσωπος της ομάδας της Κύπρου, δηλαδή των σιιτών, παραπονιόταν, χθες, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, ότι η εκπροσώπηση της ομάδας του στη Βόννη είναι ελλιπής, αφήνοντας αιχμές και ως προς τη μελλοντική σύνθεση των αντιπροσωπευτικών σωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή