Ενας στους δέκα Ελληνες «ταδιδεύει» στο Διαδίκτυο

Ενας στους δέκα Ελληνες «ταδιδεύει» στο Διαδίκτυο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλματώδης είναι η αύξηση των χρηστών Ιντερνετ στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, για πρώτη φορά, ο ένας στους δέκα Ελληνες 15 ετών και άνω έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των χρηστών έχει φθάσει το 60%. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην εξοικείωση με τον κυβερνοχώρο και τα μονοπάτια της κοινωνίας της πληροφορίας. Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε αυτήν την εποχή για να «κηρύξει» φορολογικό «πόλεμο» στους χώρους όπου δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να συνδεθεί με το Διαδίκτυο.

Ερευνα

Μολονότι τα δύο τελευταία χρόνια ήταν κρίσιμα για τη διάδοση της χρήσης Ιντερνετ στην Ελλάδα, καθώς το 75% των χρηστών ξεκίνησε να το χρησιμοποιεί εντός αυτής της χρονικής περιόδου, όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έως το τέλος του 2000 το ποσοστό των νοικοκυριών που διέθεταν πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν ξεπερνούσε το 4%, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή μετά βίας έφτανε το 10%.

Συνολικά, οι χρήστες του Ιντερνετ αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 600.000. Από αυτούς, σύμφωνα με έρευνα της Focus, το 47% έχουν πρόσβαση από το σπίτι, το 39% από τη δουλειά και το 20% συνδέεται στα Ιντερνετ καφέ. Εάν υπολογίσουμε ότι τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών Ιντερνετ, μετά τους επαγγελματίες τεχνολογίας, αποτελούν οι φοιτητές, με ποσοστό 18,2% επί του συνόλου των χρηστών Ιντερνετ (έρευνα της IDC για το περιοδικό e-Market), εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στα Ιντερνετ καφέ, στους δημοφιλείς αυτούς χώρους συνάντησης, συχνάζει φοιτητόκοσμος. Πράγματι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία V-PRC, το υψηλότερο ποσοστό διείσδυσης συναντάται στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, όπου ο ένας στους δύο χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και ο ένας στους τέσσερις συνδέεται με το Ιντερνετ. H έρευνα της IDC προσθέτει ακόμα ένα στοιχείο: το ετήσιο εισόδημα του 24,8% των χρηστών είναι μικρότερο από 4,2 εκατ. δρχ., ενώ εισόδημα 7 έως 14 εκατ. το χρόνο δηλώνει το 27,7% των χρηστών Ιντερνετ.

Η κοινότητα των Ελλήνων χρηστών Ιντερνετ, πάντως, παραμένει ανδροκρατούμενη. H έρευνα της IDC υπολογίζει ότι το ποσοστό των γυναικών «σέρφερ» του Διαδικτύου είναι κάτω από το 7%, τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Ιούνιο του 2001, η χρήση Ιντερνετ από γυναίκες έφθανε το 28,5% (ΕΔΕΤ). Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της OTEnet, συνδέονται στο Ιντερνετ σε ποσοστό 67% για επαγγελματικούς λόγους, σε ποσοστό 48% για ψυχαγωγικούς λόγους και σε ποσοστό 30% για εκπαιδευτικούς λόγους.Λ. Γ.

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής B΄ Αθηνών της Ν.Δ. κ. M. Βαρβιτσιώτης, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Καλός με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι «ο φόρος που θα επιβληθεί θα μετακυλισθεί στις πλάτες των παιδιών που κάνουν χρήση και αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να πηγαίνουν εκεί τα παιδιά». Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο κ. Φωτιάδης να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις και να αναφέρει εν τέλει ξεκάθαρα ότι τα internet cafe, στα οποία διενεργούνται ψυχαγωγικά παιχνίδια, θα εξαιρούνται της φορολογίας. Τέλος ο πρόεδρος του σωματείου internet cafe μιλώντας στην «K» τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα ζητήσουν ακρόαση από τον αρμόδιο υφυπουργό προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στον κλάδο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή