K. Πάσσαρης: «Εκανα ληστείες έτσι για πλάκα»

K. Πάσσαρης: «Εκανα ληστείες έτσι για πλάκα»

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαραθώνιος ανακρίσεων, τόσο από τις ρουμανικές αρχές, όσο και από το κλιμάκιο των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, που, με επικεφαλής τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο κ. Φώτη Νασιάκο, εξελίσσεται από το πρωί της Τετάρτης στο Βουκουρέστι, με επίκεντρο τον Κώστα Πάσσαρη.

Ο διαβόητος κακοποιός, ο οποίος αρχικά δεν δέχθηκε να μιλήσει στους Ελληνες αξιωματικούς, τους αντιμετώπισε με… υπεροψία και χωρίς διάθεση συνεργασίας, χθες το πρωί συνομίλησε για περίπου σαράντα λεπτά μαζί τους. Στο πλαίσιο της ανάκρισης ο Πάσσαρης απείλησε αρκετές φορές να φύγει, όταν αισθανόταν ότι στριμώχνεται από τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν, ενώ, εκτιμάται ότι, αρκετές από τις απαντήσεις που έδωσε είχαν σκοπό να παραπλανήσουν παρά να διαλευκάνουν ορισμένα σκοτεινά σημεία των ερευνών.

«Δεν καρφώνω»

Ειδικότερα, οι Ελληνες αξιωματικοί επιχείρησαν να κάνουν τον Πάσσαρη να μιλήσει για τις εγκληματικές του πράξεις, αρχής γενομένης από την απόδρασή του από το Γενικό Κρατικό.

«Πού βρήκες το όπλο με το οποίο πυροβόλησες τους αστυνομικούς;», ρώτησαν. «Μου το έδωσε κάποιος συνεργός μου όταν φτάσαμε στα δικαστήρια και μας χώρισαν σε ομάδες», απάντησε ο κακοποιός. «Ποιος συνεργός σου, κάποιος άλλος κρατούμενος, ή κάποιος τρίτος, που πλησίασε εκείνη τη στιγμή και δεν έγινε αντιληπτός;», επέμειναν οι αστυνομικοί. «Δεν καρφώνω τους συνεργάτες μου εγώ, δεν πρόκειται να σας πω τίποτε άλλο», απάντησε επιθετικά ο Πάσσαρης.

«Μου αρέσει…»

Εντύπωση προκάλεσαν οι απαντήσεις του σχετικά με τη δολοφονία του ταμία του υποκαταστήματος της ΔΕΗ Περιστερίου I. Παπαλεξανδρή κατά τη διάρκεια ληστείας. «Ξέρουμε ότι σκότωσες τον ταμία της ΔΕΗ. Γιατί το έκανες;», ήταν η ερώτηση. «Αν αυτός που σκότωσα ήταν αυτός που λέτε, άδικα πήγε ο άνθρωπος. Για άλλον πυροβόλησα εγώ». «Ποιον πυροβόλησες δηλαδή;», ακούστηκε αμέσως η απορία. «Μου αρέσει να σκοτώνω όσους κρατάνε όπλο, διότι αυτοί είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν και να σκοτωθούν», απάντησε ο κακοποιός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο Πάσσαρης θεώρησε ότι ο ταμίας, που επιχείρησε να τον καταδιώξει ήταν αστυνομικός ή φύλακας και γι’ αυτό πυροβόλησε εναντίον του, καθώς είναι γνωστό από παλιά το εγκληματικό του μένος κατά των αστυνομικών.

«Υπάρχουν και πολλές ληστείες για τις οποίες έχουμε στοιχεία ότι διέπραξες», του είπαν στη συνέχεια οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «Ληστείες έκανα πολλές και τις έκανα για πλάκα, για να διασκεδάζω. Δεν θυμάμαι πόσες και πού. Σε κάθε ληστεία όμως φορούσα τα ίδια παπούτσια και το ρολόι μου πάνω από το μανίκι, ώστε να φαίνεται. Αν ψάξετε τα βίντεο από τις τράπεζες μπορείτε να βρείτε ποιες ληστείες έκανα», απάντησε με σαφώς περιπαικτική διάθεση.

«Οσα περισσότερα μας πεις, τόσο θα διευκολυνθεί η διαδικασία για την έκδοσή σου στην Ελλάδα. Εδώ θα σαπίσεις σε κάποιο μπουντρούμι», του είπαν οι αστυνομικοί. «Εδώ δεν έχουν στοιχεία για να με καταδικάσουν. Το πολύ πολύ να φάω ένα χρόνο για οπλοκατοχή. Ασε που θα αποδράσω σύντομα», απάντησε με θρασύτητα ο Πάσσαρης.

Ο Ραντουκάν

Παράλληλα με τις ανακρίσεις των Ελλήνων αξιωματικών, συνεχίζονται οι ανακρίσεις του από την αστυνομία της Ρουμανίας, καθώς θεωρείται ύποπτος για τη διάπραξη αρκετών ληστειών. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, ο συνεργός του Ραντουκάν-Πόπα είναι ο άνθρωπος, που οδήγησε τη ρουμανική αστυνομία στον Πάσσαρη με αντάλλαγμα τη δική του ελευθερία.

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση της κατηγορούμενης ως συνεργού του Πάσσαρη, της 21χρονης ιερόδουλου Μιοάρα Παντίλα. Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι γνώρισε τον Πάσσαρη πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν αργά το βράδυ. Οταν συναντήθηκαν της είπε «τώρα θα σου δείξω πόσο σκληρός είμαι». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό…

Μυστικά και πολλά ψέματα για Βαλκανική Αστυνομία

Του Σταύρου Τζίμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H συνεργασία των βαλκανικών χωρών για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πρότυπο και για άλλους τομείς, μολονότι αυτό διακλαδώνεται σ’ ολόκληρη την περιοχή μέσω ενός πανίσχυρου δικτύου, που δεν γνωρίζει σύνορα και επομένως χρήζει κοινής αντιμετώπισης.

Απίστευτη διαφθορά

Η αποδιοργάνωση των μηχανισμών δίωξης και καταστολής του μετά την κατάρρευση καθεστώτων, η απίστευτη διαφθορά στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη, αλλά και η καχυποψία, που προκαλούν οι παραδοσιακοί βαλκανικοί εθνικισμοί δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός πολυεθνικού δικτύου πάταξης της εγκληματικότητας, η οποία δίχως πολλά εμπόδια γιγαντώνεται, εμπλέκοντας στα πλοκάμια της ακόμα και τις πολιτικές εξουσίες.

Δεν «περπατάει»

Μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, που επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της αμερικανικής εμπνεύσεως πρωτοβουλίας για τη σταθερότητα και ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το γνωστό Seci, δεν φαίνεται να «περπατάει».

Συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό μια υπηρεσία ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από το διασυνοριακό έγκλημα με έδρα το Βουκουρέστι, για να αποτελέσει το πρόπλασμα μιας «βαλκανικής αστυνομίας», όμως τα αποτελέσματα είναι από πενιχρά έως ανύπαρκτα.

Οι αστυνομίες των περισσότερων χωρών της περιοχής δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν και φυσικά δεν ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που πρέπει για τον εντοπισμό και την εξάρθρωση των κυκλώματων διακίνησης γυναικών, ναρκωτικών, κλεμμένων αυτοκινήτων, τσιγάρων, λαθρομεταναστών κ.ά. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές δεν ενημέρωσαν εξαρχής τους Ρουμάνους για τον Κώστα Πάσαρη φοβούμενες προφανώς ότι η πληροφορία μπορεί να διαρρεύσει προς τον καταζητούμενο δραπέτη!

Ομως και οι Ρουμάνοι αντιμετώπισαν τους Ελληνες αστυνομικούς με καχυποψία, λειτουργώντας στο πνεύμα της εποχής Τσαουσέσκου… H επικρατούσα στη Δύση πεποίθηση ότι στα περισσότερα βαλκανικά κράτη όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται καθιστά τις διεθνείς υπηρεσίες ιδιαίτερα επιφυλακτικές όταν έχουν να συνεργαστούν με τις εκεί διωκτικές αρχές.

Η Αλβανία

Και πώς να μην υπάρχει καχυποψία όταν αποκαλύπτεται -συνέβη πέρσι- ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας έκανε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα με κλεμμένη Μερσεντές ή στο Παλέρμο της Ιταλίας εκρεμμεί ποινική δίωξη σε βάρος του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλος Τζιουγκάνοβιτς για συμμετοχή σε λαθρεμπορία τσιγάρων;

Ποιος μπορεί να φανταστεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες ότι η Αλβανία θα δώσει μετά χαράς πληροφορίες στην αστυνομία της ΠΓΔΜ για να εξαρθρώσει κυκλώματα εμπορίας όπλων στα σύνορα όταν η διακίνηση βοηθάει την «εθνική υπόθεση»;

Ακόμα και η Ρουμανία δεν συνεργάζεται με την Ουγγαρία για την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος από το φόβο της αμφισβητούμενης περιοχής της Τρανσυλβανίας στην οποία πλειοψηφούν οι ουγγρικής καταγωγής πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή