Στο Ιnstagram για το δικαίωμα στην αγάπη

Στο Ιnstagram για το δικαίωμα στην αγάπη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καιρός αναμένεται σήμερα μουντός στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όσοι προσέλθουν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα δουν να ξεπροβάλει η άνοιξη. Εκεί, ο Φαρχάντ 18 ετών και η Πηγή 15 χρόνων, μέλη του κέντρου υποστήριξης παιδιών και εφήβων Streetlights, με ζεστή σοκολάτα, φρέσκους χυμούς, ζουμερό κέικ, μουσική και διασκεδαστικά διαδραστικά workshops, θα κηρύξουν την επίσημη έναρξη μιας διαφορετικής online καμπάνιας για το δικαίωμα στην αγάπη, στην έκφραση φύλου και στην ελεύθερη επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Πρόκειται για την ελληνική συμμετοχή στο έργο Game Changer, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και παρέχει εκπαιδευτικά εργαλεία σε ΜΚΟ και νέους «Πρέσβεις της Αλλαγής» για την οργάνωση των δικών τους εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ομάδες Impact Hub Athens και Λόγου Παίγνιον, ύστερα από έρευνα στη γειτονιά της Κυψέλης, παρατήρησαν ενδείξεις ρατσιστικής ρητορικής ανάμεσα σε νέους ηλικίας 16-20 χρονών απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, γεγονός που όπως λένε καθιστά σαφή την αδυναμία κατανόησης στο δικαίωμα για ελεύθερη έκφραση αλλά και στην αγάπη, ανεξάρτητα από το φύλο. Δεδομένου ότι καμπάνιες για τα εργασιακά δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα οικογενειακής και συζυγικής μέριμνας έχουν συνεισφέρει, κατά καιρούς, σε νίκες για την ισότητα, τον σεβασμό και την ελεύθερη έκφραση, γιατί να μην αξιοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για την ενίσχυση του σεβασμού των πολιτών προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα; Σήμερα, νέοι, μέλη της κοινότητας βιώνουν καθημερινά bullying για το ποιοι είναι και τον τρόπο που εκφράζονται. Οπως κατέληξαν οι δύο φορείς, η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας είναι αισθητή σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Ο Φαρχάντ και η Πηγή θα γίνουν οι «Πρεσβευτές της Αλλαγής» (Ambassadors of Change) και με εργαλείο το Instagram θα επιχειρήσουν να «θίξουν» το ευαίσθητο αυτό κοινωνικό ζήτημα, να περιορίσουν τη ρητορική και να ενισχύσουν την ανεκτικότητα ως προς την ελεύθερη έκφραση αγάπης και σεξουαλικού προσανατολισμού. Παράλληλα, θα διερευνήσουν όλα τα πιθανά σενάρια που τροφοδοτούν τις ομοφοβικές θέσεις και κατ’ επέκταση τη διαστρεβλωμένη αντίληψη γύρω από πρακτικές, εκφράσεις και ανθρώπινες τάσεις.

Το σημερινό pop up event στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (4-7 μ.μ.) όπου παρέες εφήβων από διαφορετικά background θα γιορτάσουν μαζί την ελευθερία στην έκφραση φύλου με μουσική, arty workshops γύρω από τη θεματική και πολλά άλλα, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της καμπάνιας. Τις επόμενες μέρες η εκστρατεία θα ξεδιπλωθεί στο Instagram. Δεν μένει παρά να συντονιστούμε στα hashtags #ChangeInΤheStreet και #AmbassadorsΟfChange.

«Δίνοντας φωνή και εξειδίκευση σε εφήβους και νέους, μια δυνατή γενιά που μπορεί να φέρει την αλλαγή, το ενδεχόμενο μιας “ανοιχτόμυαλης”, πολυεπίπεδης και ειρηνικής Ευρώπης μοιάζει πιο ρεαλιστικό», λένε οι δικοί μας Game Changers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή