ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο

Συμμορφώνονται με τον αντικαπνιστικό νόμο

Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης στην απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εστίασης και διασκέδασης συνεχίζουν να καταγράφουν οι έλεγχοι που διενεργεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. Σε ποσοστό 78% των καταστημάτων που ελέγχθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, δεν καταγράφηκαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ μόνο μία στις πέντε παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσε άτομα που κάπνιζαν σε χώρους όπου απαγορευόταν. Αρωγός στην προσπάθεια καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού είναι και τα τσουχτερά πρόστιμα. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης στον νόμο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 58.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το διάστημα από 2 έως 15 Φεβρουαρίου ελέγχθηκαν 311 καταστήματα ανά την επικράτεια και στο 78% αυτών δεν καταγράφηκε παράβαση. Η Αρχή αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το γεγονός ότι σε συνολικά 36 καταστήματα που ελέγχθηκαν στο Καστέλλι Χανίων (12 Φεβρουαρίου) και στη Θεσσαλονίκη (15 Φεβρουαρίου) δεν καταγράφηκε παράβαση, ενώ σε ελέγχους που έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες (από τη 1 π.μ. έως τις 5 π.μ.) της περασμένης Κυριακής σε πέντε νυχτερινά κέντρα και «μεγάλες πίστες», καπνίζοντες βρέθηκαν μόνο σε ένα.

Από τις 69 παραβάσεις που εντοπίστηκαν στο σύνολο των ελέγχων, μόνο 13 αφορούσαν καπνίζοντες σε χώρους όπου απαγορευόταν το κάπνισμα. Στις άλλες περιπτώσεις οι παραβάσεις αφορούσαν την απουσία πινακίδων απαγόρευσης, τη μη τήρηση βιβλίου αναφοράς καπνίσματος ή «κλειστούς» εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, εντοπίστηκε και μια περίπτωση καταστήματος η υπεύθυνη του οποίου ισχυρίστηκε ότι ο χώρος αποτελεί «λέσχη καπνιστών», χωρίς ωστόσο να «γλιτώσει» το πρόστιμο των 1.000 ευρώ. Με αφορμή την περίπτωση αυτή, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε ανακοίνωσή της συμβουλεύει για ακόμα μία φορά τους καταστηματάρχες να μην υιοθετούν παράνομες πρακτικές που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οπως επισημαίνει, «οι προϋποθέσεις ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας μιας λέσχης διαφέρουν ουσιωδώς από αυτές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και διέπονται από εντελώς διαφορετικό νομικό καθεστώς» και προειδοποιεί ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν θα δείξει καμία ανοχή στην παραβατικότητα και δεν θα κάνει καμία έκπτωση στην εφαρμογή του νόμου».