ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο λιμάνι της Λεμεσού το «Σαρλ Ντε Γκωλ» – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies-2364824

Στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασε το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων με την Εθνική Φρουρά.

Το αεροπλανοφόρο, που είχε καταπλεύσει ξανά στο λιμάνι Λεμεσού το 2010 και το 2016, θα αναχωρήσει στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ αύριο αναμένεται να το επισκεφθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies0

Ο Γάλλος υποναύαρχος Μαρκ Οσεντά, διοικητής της ναυτικής δύναμης Task Force 473 εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη φιλοξενία στην Κύπρο, «η οποία ήταν πάντα εταίρος του γαλλικού ναυτικού».

Στο πλαίσιο φιλοξενίας ΜΜΕ στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», που ναυλοχεί από το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού, ο υποναύαρχος ανέφερε πως η ναυτική δύναμη Task Force 473 αποτελείται από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ» και μια σειρά από υποστηρικτικά πλοία, τα οποία συμμετέχουν στην επιχείρηση «Inherent Resolve», κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αν και πλέον δεν υφίσταται Ισλαμικό Κράτος, σημείωσε, υπάρχουν δραστηριότητες μαχητών του που η συμμαχία προσπαθεί να τερματίσει, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως, μέχρι στιγμής, δεν χρειάστηκε η προσβολή στόχων από τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου.

Η συμβολή μας στην επιχείρηση, είπε, επικεντρώνεται σε αναγνωριστικές πτήσεις για συλλογή πληροφοριών, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμοπόλεμα για να δείξουν την παρουσία τους από αέρος κι εάν υπάρχει ανάγκη από τη συμμαχία, μπορούσε να προχωρήσουμε σε προσβολή στόχων».

Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην ξανά στην Κύπρο, την οποία ευχαρίστησε για τη συνεργασία, χαρακτηρίζοντας την ως έναν καλό εταίρο του γαλλικού ναυτικού.

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies2

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης του αεροπλανοφόρου, Γκιγιόμ Πινζέ, ανέφερε πως το «Σαρλ Ντε Γκωλ» αναχώρησε από την Τουλόν της Γαλλίας στις 21 Ιανουαρίου και έπειτα από ένα μήνα στη θάλασσα, το προσωπικό θα ξεκουραστεί στην Κύπρο, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται 1.200 ναύτες και 600 πεζοναύτες, καθώς και μέλη της ναυτικής δύναμης, ενώ στην παρούσα φάση μεταφέρει 20 πολεμικά αεροσκάφη Rafale Marine, δυο αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-2C Hawkeye, ένα ελικόπτερο Caïman και δυο ελικόπτερα Dauphin Pedro.

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies4

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να παραμείνει στη θάλασσα για μεγάλες χρονικές περιόδους, αφού μπορεί να ανεφοδιαστεί και να εξοπλιστεί εν πλω, ωστόσο σημείωσε πως το προσωπικό πρέπει να ξεκουράζεται κατά διαστήματα στη στεριά.

Υπενθύμισε, ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε ξανά το λιμάνι Λεμεσού το 2010 και το 2016 και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας στην Κύπρο.

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies6

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies8

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies10

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies12

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies14

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies16

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies18

sto-limani-tis-lemesoy-to-sarl-nte-gkol-amp-8211-entyposiakes-fotografies20

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ