Επιπλέον διμοιρίες και drones της ΕΛ.ΑΣ. στον Eβρο

Επιπλέον διμοιρίες και drones της ΕΛ.ΑΣ. στον Eβρο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περαιτέρω ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τις βραδινές ώρες σήμερα στην περιοχή αναμένεται να φτάσουν 400 επιπλέον αστυνομικοί απ΄όλη τη χώρα, προκειμένου συμμετάσχουν σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων.

Ταυτόχρονα, στο τελωνείο των Καστανιών όπου σημειώνονται επεισόδια, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα  ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική. Πρόκειται για τις ίδιες διμοιρίες που στη διάρκεια της εβδομάδας επιχειρούσαν σε Λέσβο και Χίο. Αν και στους αστυνομικούς των τεσσάρων διμοιριών είχε δοθεί τετραήμερο ρεπό δέχτηκαν οικειοθελώς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο.

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Κατά μήκος της συνοριογραμμής υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα 5.000 – 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Αρκετοί παραμένουν στην περιοχή του τελωνείου Καστανιών, ενώ άλλοι βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη και το ποτάμι.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκφράζουν την εκτίμηση ότι η πίεση τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αυξηθεί και διευκρινίζουν ότι στόχος των ελληνικών αρχών είναι να κρατήσουν τα σύνορα κλειστά έως ότου το κύμα νέων αφίξεων ανακοπεί. «Οι περισσότεροι φτάνουν στον Έβρο νομίζοντας ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και η είσοδος στην Ελλάδα ανεμπόδιστη. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό δεν ισχύει» δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Την περιοχή επισκέφθηκε εκ νέου σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμμετείχε σε σύσκεψη στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. στο Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα Εβρου. «Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από  μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Συνοριοφύλακες της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψαν ότι στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ήταν δεκάδες τα λεωφορεία από την Τουρκία που αποβίβαζαν πρόσφυγες και μετανάστες κοντά στις Φέρες και το Τυχερό. Πρόσθεσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις μετανάστες προσπάθησαν να κόψουν τα συρματοπλέγματα και να μπουν στην Ελλάδα από σημεία κατά μήκος του φράχτη και τέλος επεσήμαναν ότι δυσκολότερη είναι η επιτήρηση των συνόρων κατά μήκος του Έβρου καθώς και σε σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου, όπου δεν υπάρχει τεχνητό ή κάποιο φυσικό χώρισμα.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι αφίξεις μεταναστών παραμένουν περιορισμένες. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το πέρασμα από τα παράλια της Τουρκίας σε Λέσβο, Χίο Σάμο κ.ά. Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου 58 άτομα διασώθηκαν Σάμο και Καστελόριζο, ενώ άλλα 122 άτομα εντοπίστηκαν μετά την αποβίβασή τους σε Λέσβο και Σάμο. Τις τελευταίες ώρες στο Ανατολικό Αιγαίο , όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι έχει καταγραφεί ένα περιστατικό διάσωσης 27 προσφύγων και μεταναστών, στη Λέσβο.   

Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι στα τουρκικά παράλια έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που θέλει να περάσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τα ελληνικά σύνορα – που είναι και ευρωπαϊκά – όχι μονό με κονδύλια αλλά και με προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT