Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο – 70 συλλήψεις το Σάββατο

Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο – 70 συλλήψεις το Σάββατο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινήσεις περαιτέρω θωράκισης της συνοριακής γραμμής στον Εβρο προβαίνει η ελληνική πλευρά, μετά και τη δεύτερη ημέρα συρροής προσφύγων και μεταναστών από το τουρκικό έδαφος.

Η κίνηση της Αγκυρας να ανοίξει τον δρόμο στις προσφυγικές ροές, εντείνοντας τις πιέσεις της προς την Ε.Ε. με φόντο τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, έχει πυροδοτήσει μεγάλη ένταση στη μεθοριακή γραμμή, με τα ελληνικά εδάφη να βρίσκονται «υπό πολιορκία» και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων – μεταναστών και αστυνομικών – στρατιωτικών δυνάμεων να είναι συνεχή. Χιλίαδες άτομα θα περάσουν τη νύχτα πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο – 70 συλλήψεις το Σάββατο-1

Δεκάδες συλλήψεις

Το Σάββατο οι αρχές προχώρησαν σε 70 συλλήψεις στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη γραμμή ελέγχου και έχει σχηματιστεί δικογραφία, ενώ άλλες 66 συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες εισήλθαν παράνομα από σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου πέραν της οριογραμμής του τελωνείου στις Καστανιές.

Μετακίνηση δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό από την Κεντρική, τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται στον Εβρο, όπου από την Παρασκευή έχουν μεταβεί δύο λόχοι Καταδρομών. Αλλωστε, στο σημείο βρίσκεται επίσης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ενίσχυση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο – 70 συλλήψεις το Σάββατο-2

Από την πλευρά του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφάσισε την αποστολή 400 επιπλέον αστυνομικών απ΄όλη τη χώρα, προκειμένου συμμετάσχουν σε περιπολίες κατά μήκος των συνόρων.

Ταυτόχρονα, στο τελωνείο των Καστανιών όπου σημειώνονται επεισόδια, οι 10 διμοιρίες που ήδη βρίσκονται εκεί θα  ενισχυθούν με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την Αττική. Πρόκειται για τις ίδιες διμοιρίες που στη διάρκεια της εβδομάδας επιχειρούσαν σε Λέσβο και Χίο. Αν και στους αστυνομικούς των τεσσάρων διμοιριών είχε δοθεί τετραήμερο ρεπό δέχτηκαν οικειοθελώς να συνδράμουν τις επιχειρήσεις στον Έβρο.

Για την επιτήρηση των συνόρων χρησιμοποιούνται και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones) της ΕΛ.ΑΣ. μεταδίδοντας εικόνα για τις κινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Κατά μήκος της συνοριογραμμής υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα 5.000 – 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Αρκετοί παραμένουν στην περιοχή του τελωνείου Καστανιών, ενώ άλλοι βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη και το ποτάμι.

Οσον αφορά τις αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένουν περιορισμένες. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το πέρασμα από τα παράλια της Τουρκίας σε Λέσβο, Χίο Σάμο κ.ά. Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής μέχρι τις 7 το πρωί του Σαββάτου 58 άτομα διασώθηκαν Σάμο και Καστελόριζο, ενώ άλλα 122 άτομα εντοπίστηκαν μετά την αποβίβασή τους σε Λέσβο και Σάμο. Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι έχει καταγραφεί ένα περιστατικό διάσωσης 27 προσφύγων και μεταναστών, στη Λέσβο.  

Μιλώντας το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι στα τουρκικά παράλια έχει συσσωρευτεί αρκετός κόσμος που θέλει να περάσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να ενισχύσει τα ελληνικά σύνορα – που είναι και ευρωπαϊκά – όχι μονό με κονδύλια αλλά και με προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT