Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα σύνορα

Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα σύνορα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάλεσμα για συγκέντρωση το πρωί της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την ονομασία «Το κομβόι της ελπίδας για τη μετανάστευση», με σκοπό την πορεία προς τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, διακινείται τις τελευταίες ώρες σε γκρουπ της εφαρμογής Telegram.

«Ενημερώνουμε όσους επιθυμούν τη μετανάστευση στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την Ερυθρά Ημισέληνο πλοία και βάρκες ετοιμάζονται για να μεταφέρουν μετανάστες στα ελληνικά νησιά σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει στο άνοιγμα των συνόρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το ίδιο μήνυμα που εντόπισε η «Κ» σε γκρουπ του Telegram με 1.080 μέλη. Δεν είναι γνωστό ποιοι είναι οι δημιουργοί αυτής της ομάδας. Ακόμη και η αναφορά που γίνεται στην «Ερυθρά Ημισέληνο» μπορεί να αποτελεί τέχνασμα των συντακτών για να αποκτήσει αξιοπιστία το κάλεσμά τους.

Άλλωστε, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν από έρευνα της «Κ», το 2015 διακινητές στην Τουρκία διέσπειραν μέσω του Facebook ψευδείς ειδήσεις για να προσελκύσουν κόσμο στα σύνορα. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές, η οποία συνοδευόταν τότε από φωτογραφία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έγραφε: «Στις 3/9/2015 ξεκινάει το πρώτο γερμανικό πλοίο f219 του 4ου στόλου προς τα τουρκικά λιμάνια για να μεταφέρει μεγάλο πλήθος Σύρων προσφύγων στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης το εν λόγω πλοίο έχει χωρητικότητα 3.500 ατόμων, πέρα από το πλήρωμα και το προσωπικό ασφαλείας». Το συγκεκριμένο μήνυμα είχε βρεθεί σε κινητά κατηγορούμενων ως διακινητών έπειτα από πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Στο μήνυμα των τελευταίων ωρών που εντόπισε η «Κ» στο γκρουπ του Telegram αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 2/3/2020 στις 9:00 το πρωί θα ξεκινήσει η συγκέντρωση του κόσμου στην περιοχή Esenyurt της Κωνσταντινούπολης και ότι στις 12:00 θα αναχωρήσει η πορεία με προορισμό τα σύνορα. «Αυτή είναι η χρυσή ευκαιρία», αναφέρει άλλο μήνυμα στο ίδιο γκρουπ. «Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση του τουρκικού κράτους απέναντι στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει και το άνοιγμα των συνόρων που συμβαίνει τώρα μπορεί να μην επαναληφθεί στο μέλλον». Προσθέτουν ακόμη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της και ότι όσοι έδωσαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των συνόρων «ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν». «Γι’ αυτό συμβουλεύουμε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν να συγκεντρωθούν τις καθορισμένες ώρες για να ξεκινήσουν για τις ευρωπαϊκές χώρες με το ‘‘Κομβόι της μετανάστευσης’’».

Κάλεσμα μέσω Telegram για πορεία στα σύνορα-1
Απόσπασμα του μηνύματος στο γκρουπ για την πορεία από την Κωνσταντινούπολη.

Στο ίδιο γκρουπ του Telegram μοιράζονται οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Ακόμη έχουν μοιραστεί και οι αναρτήσεις στο Twitter του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία. Ένα από τα μέλη του γκρουπ στο Telegram σε μήνυμά του αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη, γράφοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της. Άλλο μέλος του γκρουπ επισημαίνει το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης και τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις ημέρες.

Τα καλέσματα των τελευταίων ωρών θυμίζουν έως ένα βαθμό το «Καραβάνι της Ελπίδας» το οποίο είχε οδηγήσει τον περασμένο Απρίλιο εκατοντάδες ανθρώπους έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης με την προσδοκία ότι ίσως κατόρθωναν να διασχίσουν τα σύνορα. Την απόγνωσή τους τότε φαίνεται ότι είχαν εκμεταλλευτεί και διακινητές και καιροσκόποι οι οποίοι ζητούσαν έως και 250 ευρώ από ορισμένους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση για να καταγράψουν τα στοιχεία τους και να τους εξασφαλίσουν θέση στην πορεία.

Δύο φορές, την 1η Απριλίου 2019 και στις 4 Απριλίου 2019, το Refugee.Info, ηλεκτρονική πλατφόρμα έγκυρης ενημέρωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο της μη κυβερνητικής οργάνωσης International Rescue Committee, προσπάθησε να προειδοποιήσει για τους κινδύνους και τις πιθανές νομικές συνέπειες εκείνου του εγχειρήματος. Εξήγησαν ότι δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για άνοιγμα των συνόρων, ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να συλληφθούν εάν περάσουν τα σύνορα παράτυπα και ότι σύμφωνα με μαρτυρίες της προσφυγικής κοινότητας στην Ελλάδα δίκτυα διακινητών και συμμορίες καπηλεύονταν τη στιγμή διαδίδοντας φήμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή