Δύο υπερβάσεις ορίων ακτινοβολίας από τις κεραίες

Δύο υπερβάσεις ορίων ακτινοβολίας από τις κεραίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμελητέες ήταν πέρυσι οι υπερβάσεις των ορίων εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας από τις λειτουργούσες κεραίες, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Η Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν όλες τις μετρήσεις Η/Μ ακτινοβολίας που διενήργησαν τα συνεργεία κατά το έτος 2019 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Σε σύνολο 2.102 ελέγχων που διενεργήθηκαν πέρυσι, εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις υπερβάσεων ορίων εκπομπής Η/Μ ακτινοβολίας και άλλες δύο περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν πιθανές υπερβάσεις. Ετσι υπέρβαση (ή πιθανή υπέρβαση) του ορίου εκπομπής κεραιών καταγράφηκε σε λιγότερο από 0,2% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΑΕΕ, οι υπερβάσεις (ή οι πιθανές υπερβάσεις) εντοπίστηκαν για άλλη μία φορά εκτός του αστικού ιστού και ειδικότερα σε «πάρκα κεραιών» που συνήθως φιλοξενούν σταθμούς ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Οι έλεγχοι έγιναν στο σύνολο της επικράτειας και σε ποσοστό 98% ήταν αυτεπάγγελτοι. Οι μη-αυτεπάγγελτοι έλεγχοι ανήλθαν σε 31, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος μετρήσεων, σε ποσοστό άνω του 40%, πραγματοποιήθηκε στην Αττική. Επίσης, το 90% των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας και το υπόλοιπο 10% σε σταθμούς ραδιοτηλεοπτικών μέσων και σταθερής τηλεφωνίας. Ειδικότερα έλεγχοι έγιναν σε 58 σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και 12 σταθμούς κεραιών τηλεόρασης. Στον προαναφερόμενο συνολικό αριθμό μετρήσεων των ορίων εκπομπής Η/Μ ακτινοβολίας, δεν έχουν συνυπολογιστεί οι έλεγχοι σε εγκαταστάσεις συστημάτων ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως επίσης και σε ραδιοερασιτεχνικούς σταθμούς ασυρμάτου, καθώς οι εν λόγω σταθμοί κεραιών δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αδειοδοτημένων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σταθμών κεραιών. Επομένως, οι έλεγχοι της ΕΕΑΕ είναι περισσότεροι από όσους παρουσιάζουν τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι εν γένει δεν υπάρχουν υπερβάσεις των ορίων εκπομπής Η/Μ ακτινοβολιών στη χώρα μας. Με δεδομένο μάλιστα ότι η νομοθεσία της χώρας στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας επιβάλει να εκπέμπουν στο 60% έως 70% των διεθνών ορίων, σημαίνει ότι η χώρα διασφαλίζει στους πολίτες της μια ιδιαιτέρως μεγάλη προστασία από την Η/Μ ακτινοβολία των κεραιών. Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 11.000 κεραίες κινητής και κάθε χρόνο η ΕΕΑΕ ελέγχει περίπου το 15% έως 20% από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή