Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Μεταξύ άλλων σε αυτήν προβλέπονται η αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. υπό προϋποθέσεις, η αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, η παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων, η παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, η ματαίωση παρελάσεων, οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων για δύο εβδομάδες και η ενίσχυση των πιστώσεων του υπουργείου Υγείας.

Οπως είπε και χθες ο κ. Πέτσας σε ό,τι αφορά τις άδειες, «για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια».

Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμό των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περίπτωση άδειας ειδικού σκοπό σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Επίσης, εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα.

Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, τότε ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο σύζυγος ή η σύζυγος νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ο εργοδότης δύναται να προτείνει ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εξ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα δημιουργείται η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή