Κομισιόν: Κι άλλες χώρες είναι έτοιμες να δεχθούν ανήλικους μετανάστες από την Ελλάδα

Κομισιόν: Κι άλλες χώρες είναι έτοιμες να δεχθούν ανήλικους μετανάστες από την Ελλάδα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. δήλωσαν διατεθειμένες να υποδεχθούν περίπου 1.600 ανήλικους μετανάστες από καταυλισμούς και κέντρα υποδοχής στα νησιά της Ελλάδας, δήλωσε χθες Παρασκευή η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Επτά χώρες —η Κροατία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία— έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι ακόμη περισσότερες χώρες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μετεγκατάστασης ή εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποιες είναι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ένταση στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της στους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Συζήτησαν επίσης την επιδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία επέβαλαν περιοριστικά μέτρα στις 26 χώρες που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν, επικαλούμενες τις ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη στις απαγορεύσεις μετακινήσεων μέσα στη ζώνη ελεύθερης κίνησης.

Αντίθετα η Κομισιόν εργάζεται για την κατάρτιση οδηγιών για τη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν με δεδομένη την εξάπλωση της Covid-19, εξήγησε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι οι οδηγίες θα παρουσιαστούν «το συντομότερο δυνατό».

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιθανόν θα προτείνουν την εφαρμογή ελέγχων στην υγεία των ταξιδιωτών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. ή μέσα στη ζώνη Σένγκεν. Αυτού του είδους οι έλεγχοι επιτρέπονται βάσει των κανονισμών της ζώνης Σένγκεν, διότι δεν θεωρούνται απαγορεύσεις, επεσήμανε η Ευρωπαία επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή