Σκέψεις για πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω κορωνοϊού

Σκέψεις για πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω κορωνοϊού

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται μέρα με τη μέρα τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές. Από χθες και για άγνωστο χρονικό διάστημα σταμάτησαν οι τακτικές, προγραμματισμένες μεταγωγές κρατουμένων μεταξύ σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δόθηκε εντολή στους διευθυντές των φυλακών να περιορίσουν στον ελάχιστο τα λεγόμενα «κλειστά» επισκεπτήρια σε κρατουμένους.

Πρόκειται για τα επισκεπτήρια που γίνονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους στους οποίους μεσολαβεί τζάμι ανάμεσα σε κρατούμενο και επισκέπτη. Τα ανοικτά επισκεπτήρια αντίστοιχα, έχουν για τον ίδιο λόγο διακοπεί εδώ και περίπου δύο εβδομάδες. Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να ανασταλεί προσωρινά τη χορήγηση αδειών στους κρατουμένους, ελαχιστοποιώντας ουσιαστικά τις επαφές των εγκλείστων με τον έξω κόσμο. Το σχετικό μέτρο βρισκόταν εδώ και κάποιο διάστημα στο μυαλό των στελεχών του υπουργείου, ωστόσο, επέλεξαν να μην το θέσουν ευθύς εξαρχής σε εφαρμογή υπό τον φόβο αντιδράσεων, παρόμοιων με εκείνων που καταγράφηκαν σε φυλακές της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των επιτελών της λεωφόρου Κατεχάκη υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις για εφαρμογή ενός νέου νόμου για την αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως ακριβώς συνέβη σε Γαλλία και Ιταλία εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός κρατουμένων αγγίζει τις 11.313 και όπως πληροφορείται η «Κ» τα τελευταία εικοσιτετράωρα εξετάζεται η πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων που εκτίουν μικρές ποινές για όχι σοβαρά αδικήματα. Το πρωτόκολλο ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις φυλακές προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συχνή θερμομέτρηση των εγκλείστων.

Οσοι κρατούμενοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα  και δηλώνουν αδιαθεσία μεταφέρονται σε ξεχωριστά κελιά υπό συνθήκες απομόνωσης από τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής, έως ότου υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις. Οι έγκλειστοι που θα βρεθούν θετικοί στον ιό υπάρχει πρόβλεψη να μεταφερθούν σε ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 120 ασθενών. Τις μεταγωγές κρατουμένων που θα διαγνωστούν θετικοί στον ιό από τη φυλακή στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών θα πραγματοποιούν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Μεταγωγών σύμφωνα με τις προβλέψεις σχετικού πρωτοκόλλου ενεργειών που συντάχθηκε από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης. Για τον ιατρικό έλεγχο των κρατουμένων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει συνάψει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο συμφωνία με εθελοντές του «Ερυθρού Σταυρού». Την ίδια στιγμή, πάντως, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, όπως γάντια και μάσκες, προκειμένου αφενός να μην εκτεθούν οι ίδιοι στον ιό και αφετέρου να εφαρμόσουν με ασφάλεια τις οδηγίες του υπουργείου και της γενικής γραμματείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT