ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνυμα στήριξης στον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα

minyma-stirixis-ston-kathigiti-sot-tsiodra-2370045

Την τήρηση των κανόνων επιστημονικής δεοντολογίας ως προς τις ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζητούν οι καθηγητές της Ιατρικής Αθηνών. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει προσπάθεια αυτοπροβολής κάποιων επιστημόνων μεταξύ όσων –ειδικών και μη– δημοσιεύουν απόψεις στο Διαδίκτυο. Οι διδάσκοντες στην Ιατρική Αθηνών στέλνουν μήνυμα στήριξης του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, που είναι επικεφαλής της ομάδας των ειδικών επιστημόνων που έχει συσταθεί στο υπ. Υγείας.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του συλλόγου μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Αθηνών, αναφέρεται ότι «για όσους δεν γνωρίζουν, ο κ. Τσιόδρας –ένας από τους διεθνώς καταξιωμένους ειδικούς λοιμωξιολόγους που διαθέτει η χώρα μας– είναι επικεφαλής μεγάλης ομάδας εξαιρετικών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, με μεγάλη διεθνή αναγνώριση. Αυτοί έχουν αναλάβει την ευθύνη της αντιμετώπισης της πανδημίας από έναν ιό που ελάχιστα γνωρίζει η ανθρωπότητα για τη λειτουργία, τη συμπεριφορά του, αλλά και την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντί του. Ασφαλώς και ο κάθε επιστήμονας, όχι μόνο είναι ελεύθερος αλλά έχει και την υποχρέωση (στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ακαδημαϊκής ηθικής) να εκφράζει την επιστημονική του άποψη, η οποία ασφαλώς και αξιολογείται από τους ειδικούς που έχουν επωμισθεί την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού».

Και ο σύλλογος επισημαίνει ότι πρέπει «να τηρούνται πάντοτε οι κανόνες της δεοντολογίας, ιδιαίτερα υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Eτσι, οι όποιες αντίθετες επιστημονικές γνώμες πρέπει να εκφράζονται με επιστολές προς τα επιστημονικά όργανα, τις επιστημονικές επιτροπές και τις επιστημονικές εταιρείες. Η έκφρασή τους με ανακοινώσεις στο Facebook ή στον Τύπο προκαλεί αποπροσανατολισμό και αίσθημα ανασφάλειας του κοινού. Υποδηλώνει δε ότι πρόκειται μάλλον για κινήσεις εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής».