Θλίψη για τον θάνατο του σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου

Θλίψη για τον θάνατο του σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας σημαντικός Έλληνας, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον ελληνικό πολιτισμό.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος απεβίωσε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας «ορφανό» έναν θεσμό που αποτέλεσε για τον ίδιο έργο ζωής.

Σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Δράμας εκτός των άλλων αναφέρει:

«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε».

«Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η συνεργασία του Αντώνη Παπαδόπουλου με την ΕΡΤ ήταν συνεχής και γόνιμη. Μέσα από αυτή δημιουργήθηκαν εμβληματικά ντοκιμαντέρ, όπως οι βραβευμένες σειρές «Εικαστικές μορφές» και «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Κρης εποίει».

Από το 1999 που ανέλαβε τα ηνία του Φεστιβάλ Δράμας, ενίσχυσε τους δεσμούς της διοργάνωσης με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πάνω στην υψηλής αισθητικής τέχνη της ταινίας μικρού μήκους» αναφέρει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της.

Η κηδεία του θα παργαματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30, στο Κοιμητήριο Παπάγου. 

Η ζωή και το έργο του

Γεννημένος το 1956 στην Αθήνα, ο Αντώνη Παπαδόπουλος σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ακαδημία του Κιέβου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, μάλιστα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, στις οποίες συμμετείχε και ως ηθοποιός, ενώ έκανε, παράλληλα, έξι ταινίες μικρού μήκους.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ.

Από το 1985 συμμετείχε ενεργά στην πρωτοβουλία υποστήριξης του Φεστιβάλ Δράμας ως κύριου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα, το οποίο κατάφερε να καθιερώσει ως σημαντικό κινηματογραφικό θεσμό και μάλιστα με διεθνή αναγνώριση. Ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση το 1999 και παρέμεινε στο τιμόνι του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Στις 14 Ιανουαρίου, η Εταιρεία Ελλήνων σκηνοθετών βράβευσε τον Αντώνη Παπαδόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στον κινηματογράφο και στον χώρο του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή