Σε επιφυλακή Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό

Σε επιφυλακή Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εντοπισμό και στην αποτύπωση περίπου έξι φορτηγών πλοίων, τα οποία βρίσκονται στις τουρκικές ακτές και προετοιμάζονται να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες σε ελληνικά νησιά, έχουν προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την προσπάθεια επανάληψης ενός σεναρίου ανάλογου με εκείνο της 16ης Μαρτίου, όταν φορτηγό πλοίο που είχε ξεκινήσει από το Τσανάκαλε της Τουρκίας προσάραξε στο λιμάνι της Τζιας με 193 μετανάστες, οι οποίοι υποχρεωτικά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα.

Σε γενικές γραμμές το Π.Ν. βρίσκεται σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα (Λ.Σ.) το οποίο θα έχει και την ευθύνη της πρώτης υποδοχής ενός πιθανού τέτοιου περιστατικού, με τα πολεμικά να ενεργοποιούνται σε περίπτωση που τα φορτηγά πλοία δεν σταματούν. Από τα φορτηγά πλοία που έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές αρχές, υπολογίζεται ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες ενδεχομένως ένα ή δύο θα επιχειρήσουν έξοδο προς το Αιγαίο με σκοπό τη μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά ή νησίδες. Οι λόγοι ανησυχίας της Αθήνας είναι διπλοί, καθώς εξελίσσεται και η κρίση του κορωνοϊού και είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πιθανή μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε μικρά νησιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τοπικά, μια υγειονομική βόμβα. Και, σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά της Αγκυρας στον Εβρο και στα νησιά τους προηγούμενους μήνες, υποδεικνύει ότι έχει εντάξει μόνιμα στη φαρέτρα της τις υβριδικές απειλές, κάτι που κρατά την Αθήνα σε επιφυλακή.

Η πρόσφατη μαζική έξοδος των μονάδων του τουρκικού ναυτικού από τις βάσεις τους συνδέεται περισσότερο με την προσπάθεια της Αγκυρας να αποφύγει το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού και στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων. Στην Ελλάδα, πάντως, τα πληρώματα του Π.Ν. βρίσκονται σε άριστη κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού να μην έχει πλήξει ακόμα τη δυνατότητα στελέχωσης των πολεμικών πλοίων. Οι επιχειρησιακές διαθεσιμότητες βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, αν και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT