Αντιμετωπίζουμε την πανδημία σήμερα με το μυαλό στην επόμενη μέρα

Αντιμετωπίζουμε την πανδημία σήμερα με το μυαλό στην επόμενη μέρα

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην απειλή του κορωνοϊού με την έγκαιρη λήψη μέτρων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες θέσεις παγκοσμίως ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης του ιού. Η δύσκολη περίοδος έξαρσης που διανύουμε, η οποία όπως εκτιμάται από την επιστημονική ομάδα, πιθανώς, θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα παρουσιάσει πορεία ύφεσης στο άμεσο μέλλον.

Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για την επόμενη ημέρα. Υπάρχει ζωή και μετά τον κορωνοϊό.

Η κοινωνική απόσταση, ο περιορισμός της κυκλοφορίας, το κλείσιμο των καταστημάτων είναι μέτρα απολύτως σωστά και αποτελεσματικά για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού, καθώς και για να κερδίσει πολύτιμο χρόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να είναι απόλυτα προετοιμασμένο για κάθε πιθανή εξέλιξη της νόσου.

Το εύλογο ερώτημα όμως που, εκ των πραγμάτων, απασχολεί πλέον την κοινωνία είναι αν μπορούν αυτά τα μέτρα να συνεχιστούν στο διηνεκές. Η ερώτηση, φυσικά, είναι ρητορική και η απάντηση σαφής: φυσικά και όχι.

Στην απολύτως επιτυχημένη έως τώρα στρατηγική της κυβέρνησης και των αρμοδίων επιστημόνων έρχεται, σε αυτή τη φάση, να προστεθεί και μία ακόμη συνιστώσα. Ο κόσμος δεν αντέχει απλά την ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων. Χρειάζεται φως στο τούνελ. Χρειάζεται το ορατό τέλος και την ελπίδα. Τη ρεαλιστική, όσο αυτό είναι εφικτό, απεικόνιση της μετά κορωνοϊό κατάστασης. Η ζωή και τα δεδομένα άλλαξαν και χρειαζόμαστε μια επανατοποθέτηση στο σύνολο των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που θα βρούμε μετά τα μέτρα. Οι πολίτες πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι υπάρχει συνεκτική στρατηγική με ένα αναλυτικό πλάνο και για την επόμενη ημέρα.

Δυστυχώς, το πότε θα είναι το τέλος δεν είναι εύκολα προβλέψιμο. Εξαρτάται από το αν θα σταματήσουν τα κρούσματα ή αν θα βρεθεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία (φάρμακο ή εμβόλιο) και, φυσικά, συνδυασμός και των δύο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ένα «ορατό τέλος» είναι η διενέργεια χιλιάδων τεστ στους πολίτες, ούτως ώστε να μπορέσουμε, με μεγαλύτερη ασφάλεια, να φτάσουμε προσεγγιστικά στον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα. Να περάσουμε, δηλαδή, στην επόμενη φάση, όπου σκοπός θα είναι ο άμεσος και στοχευμένος εντοπισμός των κρουσμάτων και η εφαρμογή μέτρων απομόνωσης σε περιορισμένη κλίμακα, ώστε να μπορέσει ο υγιής πληθυσμός να επιστρέψει στην κανονικότητα. Με τα τεστ αντιγόνων ή αντισωμάτων, μπορούμε να εντοπίσουμε όλους τους ασθενείς, εκτός από αυτούς που είναι στα πρόθυρα του ιού.

Είναι δεδομένο ότι μετά τη λήξη του συναγερμού θα περάσουμε σε μία εξίσου δύσκολη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, συνεπεία της παραγωγικής απραξίας και του lockdown. Με τον ίδιο τρόπο που πρώτοι στην Ευρώπη πήραμε εγκαίρως μέτρα πρόληψης, πρέπει να λάβουμε πρώτοι και τα αναγκαία οικονομικά μέτρα και να αναπτύξουμε μία στρατηγική για τη μετά κορωνοϊό πορεία της χώρας.

Η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη της παραγωγικής οικονομίας και των εργαζομένων. Γνωρίζουμε ότι το δέντρο που βγάζει ευρώ δεν υπάρχει. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας με αρωγό πάντα την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, δυστυχώς, συνολικά έχει επιδείξει ολιγωρία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ συζητούν αυτήν τη στιγμή ένα πακέτο μέτρων 2 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της ζημίας στην οικονομία από την κρίση του κορωνοϊού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με μεγαλύτερο πληθυσμό, πρέπει να θέσει ως στόχο ένα ανάλογο πακέτο για να προλάβουμε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Εχει έρθει η ώρα η Ενωση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εκτός από την οικονομία, η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει το ελληνικό σύστημα υγείας απόλυτα πλέον θωρακισμένο, με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό.

Αν επαληθευθεί το σενάριο της αναζωπύρωσης του ιού το φθινόπωρο, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία στο να μην είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι.

Συνεχίζουμε με υπομονή και πειθαρχία να τηρούμε τα μέτρα, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Πρέπει όμως από τώρα να αναλάβουμε δράση για το μέλλον, με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, για να αποφύγουμε την εξάντληση, τον πανικό και το άγχος.

Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να πάμε. Να βαλτώσουμε σε μια περιπέτεια χωρίς τέλος ή να προχωρήσουμε με γοργά βήματα σε μια κανονικότητα, αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις άκρως σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία, ώστε να βγούμε και πάλι νικητές από αυτήν τη σοβαρή κρίση.

* Ο κ. Σπύρος Πνευματικός είναι βουλευτής Ευβοίας Ν.Δ., καθηγητής Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή