ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέες δράσεις και έρευνες από το Παστέρ

Νέες δράσεις και έρευνες  από το Παστέρ

Στη μάχη έναντι του νέου κορωνοϊού ρίχνονται καθημερινά εκτός των δημόσιων νοσοκομείων και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέοι τρόποι ανάσχεσης της επιδημίας της COVID-19. Μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ένα από τα τρία ορισθέντα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό και το οποίο λειτουργεί επί επταήμερο για 20 ώρες την ημέρα, για την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα στο Παστέρ εξετάστηκαν για SARS-CoV-2 σε καθημερινή βάση περί τα 400-500 δείγματα, εκ των οποίων περίπου το 10% βρέθηκε θετικό στον ιό.

Το Ινστιτούτο Παστέρ έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη, προτυποποίηση και πιστοποίηση τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού, με στόχο την επιτήρηση της ανάπτυξης ανοσίας στον πληθυσμό και των παραγόντων που την επηρεάζουν, και τα οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το Παστέρ στοχεύει στην απομόνωση και ταυτοποίηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από ασθενείς με COVID-19 καθώς και στην ανάπτυξη διαγνωστικών μεθοδολογιών, όπως οροεξουδετέρωση για την ανίχνευση ειδικής ανοσίας. Στη δράση αυτή το ελληνικό Παστέρ συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας μολυσματικών νόσων.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Παστέρ δρομολογούν μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό με κλασικές μεθόδους ανοσολογίας και τη χρήση της τεχνολογίας αλληλούχησης νέας γενιάς NGS (Next Generation Sequencing). Οπως αναφέρουν, ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα ότι ο νέος κορωνοϊός ελκύει μία ιδιαίτερη ανοσολογική απάντηση, διαφορετική από άλλους συγγενείς προς αυτόν ιούς. Η ιική λοίμωξη επιφέρει δραματικές συνέπειες στο προφίλ της γονιδιακής έκφρασης, κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Στόχος του Παστέρ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών για ασθενείς με COVID-19. Tέλος, το Παστέρ προχωράει στη μελέτη της μοριακής εξέλιξης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και σε μελέτη αλληλεπίδρασης του ιού με νευρικά κύτταρα του ανθρώπου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό σοβαρά νοσούντων εμφανίζει νευρολογικά προβλήματα.

Εν τω μεταξύ, με τέσσερις πανεπιστημιακές κλινικές συμμετέχει η χώρα μας σε παγκόσμια πολυκεντρική μελέτη για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Η μελέτη με τίτλο «Adaptive COVID-19 Treatment Trial», είναι μια προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, με ομάδα ελέγχου δοκιμή και θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκοσμίως σε νοσηλευόμενους ενηλίκους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίθηκε η διεξαγωγή της μελέτης, η οποία ήδη διενεργείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης και σε πρώτο στάδιο αξιολογεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντιιικού φαρμάκου remdesivir. Οι κλινικές που συμμετέχουν στην Ελλάδα υπό τον συντονισμό της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Γιώτα Τουλούμη, είναι οι Δ΄ Παν. Παθολογική Κλινική στο «Αττικόν» (αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου), Α΄ Παν. Κλινική Εντατικής Θεραπείας στον «Ευαγγελισμό» (καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός), Α΄ Παν. Πνευμονολογική Κλινική στο «Σωτηρία» (καθηγητής Νικόλαος Κουλούρης) και Α΄ Παν. Παθολογική Κλινική στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης (αν. καθηγητής Συμεών Μεταλλίδης).