Σε ετοιμότητα οι Αρχές για τα μέτρα στις εκκλησίες

Σε ετοιμότητα οι Αρχές για τα μέτρα στις εκκλησίες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μεμονωμένα περιστατικά αξιολογεί η Εκκλησία της Ελλάδος τις παραβιάσεις των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία σε ναούς στην Κέρκυρα και στο Κουκάκι την Κυριακή. Για τις δύο περιπτώσεις –στην Κέρκυρα παρόντος του μητροπολίτη δεν τηρήθηκε ο αριθμητικός περιορισμός στη θεία λειτουργία, ενώ στο Κουκάκι ιερέας από την πίσω πλευρά του ναού κοινώνησε πιστούς– κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, το μήνυμα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) προς ιερείς και πιστούς είναι σαφές για αυστηρή τήρηση των μέτρων της κυβέρνησης. Ειδικά, σύμφωνα με εκκλησιαστικά στελέχη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει δώσει ανάλογες συστάσεις προς τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής (όπως π.χ. στο Κουκάκι) και σαφώς η προσοχή θα αυξηθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο, σαφής είναι η προσπάθεια οι τόνοι να διατηρηθούν χαμηλά, ώστε να μην ενισχυθούν και οι ακραίες φωνές εντός της Εκκλησίας, που πιθανόν θα οδηγούσαν σε παρατράγουδα μπροστά στους ναούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί μητροπολίτες ζητούν «να μη λιθοβολείται η Εκκλησία», όπως ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος (στο ειδησεογραφικό orthodoxia.info), ενώ και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε (ΣΚΑΪ) πως ούτε η ΚΥΑ ούτε η Ιερά Σύνοδος απαγορεύουν τη Θεία Κοινωνία και πως υπάρχει μια σύγχυση γύρω από αυτό το θέμα καθώς η απαγόρευση αφορά τις συναθροίσεις.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές σε Αθήνα και Κέρκυρα σχημάτισαν δικογραφίες και στις δύο περιπτώσεις, θέτοντας παράλληλα σε κίνηση ακόμα και διαδικασίες αυτόφωρης σύλληψης του ιερέα στο Κουκάκι, ενώ ειδικά στην Κέρκυρα το περιστατικό έχει ειδική βαρύτητα, καθώς στην παραβίαση μετείχε ο μητροπολίτης αλλά και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.

Οι εισαγγελικές αρχές πάντως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν ανάλογα περιστατικά, ενώ η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με δύο εγκυκλίους που έχει εκδώσει ήδη ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας, εποπτεύει την τήρηση των μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών και πρωτίστως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και να τηρηθούν τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία.

Οι ποινικές κυρώσεις άλλωστε είναι σοβαρές και φτάνουν ακόμα και σε πολυετείς καθείρξεις σε περιπτώσεις μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ η παραπομπή στο αυτόφωρο προβλέπεται –και εφαρμόζεται– για τους παραβάτες των μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή