Κορωνοϊός: Τα καλά νέα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bιβλία για αστέγους

Περισσότερα από 750 βιβλία μετέφερε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων σε στέγες αστέγων πολιτών, συνδράμοντας στην πρωτοβουλία για δωρεά βιβλίων σε υπνωτήρια και ξενώνες στην Αττική. Την Παρασκευή, το παλαιοβιβλιοπωλείο μετέφερε και μοίρασε σε πέντε δομές αστέγων περισσότερα από 30 χαρτόκουτα βιβλίων με 750 βιβλία. Παρότι το «παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων» την εποχή αυτή παραμένει κλειστό, συνεχίζει τις δράσεις του έτσι ώστε να παρέχει στους άστεγους πολίτες τη δυνατότητα της «απόδρασης» στον κόσμο του βιβλίου.

Γεύματα σε νοσοκομεία

Για το προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, μαγειρεύουν τα εστιατόρια Cookoovaya, Basegrill και Travolta, τα οποία ευελπιστούν να συνεισφέρουν με αυτόν τον τρόπο στις ενέργειες γιατρών και νοσηλευτών, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Προσωπικό των εστιατορίων θα μαγειρεύει στον χώρο του εστιατορίου Cookoovaya 3 φορές την εβδομάδα, με κοινό σκοπό τους να παρέχουν γεύματα σε γιατρούς και νοσηλευτές των νοσοκομείων αναφοράς για τέσσερις εβδομάδες, τηρώντας τις συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής. Τη διανομή και διαλογή των γευμάτων θα κάνει ο Δήμος Αθηναίων.

Το momentum για το κλίμα

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης έγινε ο 13ος υπουργός της Ε.Ε. που συνυπέγραψε κοινή δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών διατήρησης της κλιματικής και περιβαλλοντικής φιλοδοξίας στην εποχή μετά τον κορωνοϊό. «Πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία ώστε να ξαναχτίσουμε την οικονομία και να εισαγάγουμε τα απαραίτητα σχέδια ανασυγκρότησης, ώστε να φέρουμε μια βιώσιμη πρόοδο και την ευημερία πίσω στους πολίτες της. Στην πορεία μας προς αυτόν τον στόχο δεν πρέπει να ξεχάσουμε την κλιματική και οικολογική κρίση. Η οικοδόμηση ενός momentum ώστε να πολεμήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παραμείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα», αναφέρει η κοινή δήλωση. Τη δήλωση έχουν υπογράψει και οι υπουργοί Αυστρίας, Δανίας, Φινλανδίας, Ιταλίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Ενζυμο… ανακύκλωσης

Ενα νέο ένζυμο που βρίσκεται σε φύλλα που έχουν μετατραπεί σε λίπασμα ενδέχεται να μεταμορφώσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης, καθώς οι επιστήμονες εικάζουν πως μπορεί να μετατρέψει το πλαστικό σε ανακυκλώσιμη μορφή μέσα σε λίγες ώρες. Η Carbios, η γαλλική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανακάλυψη, συνεργάζεται ήδη με την Pepsi και την L’ Oréal για τη βιομηχανική παραγωγή της νέας ουσίας και την απελευθέρωσή της στην αγορά εντός πέντε ετών.

Συνεργασία Google, Apple

Να συνεργασθούν αποφάσισαν η Google και η Apple, με κοινό σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ειδοποιεί τους χρήστες μέσω κινητού ότι πρόσφατα ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Ετσι υπάρχουσες εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών θα είναι συμβατές μεταξύ τους και θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Σε επόμενο στάδιο οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί ευελπιστούν να δημιουργήσουν τεχνολογία έτσι ώστε να μην απαιτείται εγκατάσταση εξειδικευμένων εφαρμογών τρίτων στα «έξυπνα» τηλέφωνα, αλλά τα λειτουργικά συστήματα Android και iOS να ενσωματώσουν πρόσθετες δυνατότητες ιχνηλάτησης επαφών, με την εθελοντική και ανώνυμη συμμετοχή κάθε χρήστη.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα θεραπείας σε ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, στους οποίους χορηγήθηκε το υπό δοκιμή φάρμακο ρεμδεσιβίρη, ένζυμο το οποίο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, το φάρμακο «έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα», ενώ η οριστική απάντηση αναμένεται σύντομα, «όταν πάρουμε όλα τα αποτελέσματα». Εάν αυτά είναι θετικά, και το φάρμακο λάβει άδεια, εταιρεία θα μπορέσει να το παράσχει ως θεραπεία για 1 εκατ. ανθρώπους έως το τέλος του 2020.

Αυξάνονται τα εξιτήρια

Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αττική, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και τα εξιτήρια ασθενών από τις ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ελαττωθεί ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, ενώ συνεχώς αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των ασθενών που εξέρχονται από τις ΜΕΘ. Ενώ ακόμα, το ποσοστό θετικών τεστ, όπως αυτά πραγματοποιούνται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους, έχει μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με δύο και τρεις εβδομάδες πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή