Θλίψη για την απώλεια του Θ. Παπάζογλου

Θλίψη για την απώλεια του Θ. Παπάζογλου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά θλίψη στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα προκάλεσε ο θάνατος του διακεκριμένου επιστήμονος και ερευνητή Θεόδωρου Παπάζογλου την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ο 57χρονος Ελληνας επιστήμων άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου των Βρυξελλών, έχοντας προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Παρότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο υποκείμενο νόσημα, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να μην ανακάμψει και να καταλήξει.

«Για εμάς εδώ στην Κρήτη, στο Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας, η απώλεια του Θοδωρή αποτελεί σοκ. Γιατί ο Θοδωρής δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά και ένας δημιουργικός και πρόσχαρος άνθρωπος, με μεγάλη διάθεση να βοηθήσει. Γι’ αυτό ένα πέπλο θλίψης σκεπάζει όσους τον γνώριζαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», λέει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, όπου είχε εργαστεί ο εκλιπών.

Ο Θεόδωρος Παπάζογλου, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ήταν ο επικεφαλής στο τμήμα υποστήριξης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC). «Ο Θοδωρής είχε συμβάλει από την αρχή στη δημιουργία του ERC. Μέχρι να φύγει από τη ζωή ήταν το δεύτερο πιο παλιό στέλεχος του Συμβουλίου, τον αποκαλούσαν μάλιστα “η μνήμη του ERC”», συμπληρώνει ο κ. Αναστασιάδης.  Ο Θ. Παπάζογλου αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας το 1990. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο λέιζερ του Cedars Sinai Medical Centre του Λος Αντζελες.

Το καλοκαίρι του 1992 επέστρεψε στην Κρήτη ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) με αντικείμενο τη βιοϊατρική απεικόνιση. «Ηταν από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στην έρευνα για την αξιοποίηση του υπέρυθρου φωτός, έτσι ώστε “να δούμε” πιο αποτελεσματικά μέσα από τους ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού. Μάλιστα, δύο από τους ερευνητές που αναπτύσσουν σήμερα έργο στον τομέα αυτό στο ΙΗΔΛ πραγματοποίησαν το διδακτορικό τους μαζί του», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης. Στο ακαδημαϊκό ενεργητικό του ο Θ. Παπάζογλου είχε περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 2001 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρχικά με απόσπαση από το ΙΤΕ στο πρόγραμμα «Marie Curie» και στη συνέχεια οριστικά) ενώ από το 2006 ασχολήθηκε με την προετοιμασία της συγκρότησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας. Από τις αρχές του 2009 εργαζόταν στην εκτελεστική αρχή του ERC. Τα τελευταία χρόνια είχε πραγματοποιήσει ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις για την αξιοποίηση των δεδομένων (big data) στην επιστημονική έρευνα.

«Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετίζουμε τον απόφοιτο του πανεπιστημίου μας, εξαιρετικό φίλο και ένθερμο υποστηρικτή της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της Κρήτης, δρα Θοδωρή Παπάζογλου, που έχασε χθες στις Βρυξέλλες τη μάχη με τη φονική ασθένεια COVID-19», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας του Παν. Κρήτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή