Ν. Χαρδαλιάς: Εχουμε ακόμη δρόμο για άρση των μέτρων

Ν. Χαρδαλιάς: Εχουμε ακόμη δρόμο για άρση των μέτρων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για το τριήμερο του Πάσχα.

Ξεκαθάρισε ότι και την ημέρα του Πάσχα ισχύει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες». Πρόσθεσε ότι ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο. Στις μετακινήσεις, όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι ένα: «Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας, η οποία θα κριθεί στα επόμενα 24ωρα. «Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, η οποιαδήποτε δικαιολογία μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω. Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά με τη σκέψη μας σε όσους κινδυνεύουν και όχι ατομικά και συναισθηματικά».

Άρση των μέτρων

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση για σταδιακή άρση μέτρων. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», τόνισε. Όπως είπε, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε». Η κυβέρνηση, ανέφερε, ετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά, «τα μέτρα όμως ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και το μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι το πώς θα τα τηρήσουμε ευλαβικά».

Έλεγχοι στις πτήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα. Χθες έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις, μία τακτική από το Παρίσι και δύο επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη, με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι έμειναν στα ξενοδοχεία και υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Σήμερα έφτασαν 41άτομα από Κατάρ , 134 από Λάρνακα και 107 από Βρυξέλλες. Όλοι ελέχθησαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να αφαιρεθούν οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1230 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας.

Τέλος δήλωσε ότι έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα δύο αλλοδαποί στα Νότια προάστια σε ξενοδοχείο, που ήταν αρνητικοί στον ιό, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα. Συνελήφθησαν επιβλήθηκε τα πρόστιμο των 5.000 ευρώ, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους για τα περαιτέρω.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT