Πρώτα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες

Πρώτα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες

5' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποκαλούν «απογαλακτισμό». Η αποσύνδεση ασθενούς από τη μηχανική υποστήριξη σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας, ώστε να επωμιστεί έπειτα ο ίδιος το έργο της αναπνοής, είναι μια βραδεία διαδικασία. Ξεκινάει νωρίς το πρωί και περιλαμβάνει σειρά από δοκιμασίες. Το πόσο θα διαρκέσει κάθε βήμα εξαρτάται από την ηλικία του νοσηλευόμενου και τα παθολογικά προβλήματα που κουβαλάει. Η στρατηγική των γιατρών χαράσσεται προσεκτικά. Η δουλειά τους, άλλωστε, σε αυτές τις μονάδες, όπου περιθάλπονται τα πιο βαριά περιστατικά, είναι μια αλληλουχία από χαρές και στενοχώριες.

Τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου, το προσωπικό στη ΜΕΘ του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο ετοιμαζόταν για την πρώτη έξοδο ασθενούς με COVID-19. Από τις 20 Μαρτίου δέχονται αποκλειστικά περιστατικά που σχετίζονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Επειτα από πολύωρη παρακολούθηση ο ασθενής έμοιαζε έτοιμος, η αναπνευστική βελτίωσή του ήταν εμφανής. Είχε έρθει η στιγμή να χαμογελάσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές πίσω από τις μάσκες.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τη μονάδα και τον χειροκρότησαν καθώς έβγαινε. Ενας τραυματιοφορέας, αγνώριστος πίσω από την προσωπίδα και τα προστατευτικά γυαλιά, σχημάτισε με τα δάχτυλά του το σήμα της νίκης. Ο ασθενής ανταπέδωσε το χειροκρότημα. «Κάθε φορά, με κάθε έξοδο εισπράττουμε μεγάλη χαρά. Είναι μια αναστάσιμη αίσθηση», λέει στην «Κ» ο Νικόλαος Μάρκου, διευθυντής στη ΜΕΘ του Λατσείου.

Πρώτα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες-1Περισσότερες από 250 κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στην Ελλάδα για ασθενείς με COVID-19.

Τις τελευταίες ημέρες παρόμοιες εικόνες κατεγράφησαν και στις εντατικές μονάδες άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Από το «Ασκληπιείο» της Βούλας, μέχρι το «Βενιζέλειο» νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης, το συσσωρευμένο άγχος της πανδημίας εκτονώθηκε με το ίδιο ξεπροβόδισμα. Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 29 ασθενείς με COVID-19 είχαν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 παρέμεναν διασωληνωμένοι σε όλη την Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο ήταν διαθέσιμες 565 λειτουργικές κλίνες εντατικής θεραπείας στη χώρα και μέχρι τις 31 Μαρτίου αυξήθηκαν σε 870. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου ξεπέρασαν τις 950, εκ των οποίων πάνω από 250 προορίζονται μόνο για ασθενείς με κορωνοϊό. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξηθούν στις 400 οι κλίνες εντατικής θεραπείας αποκλειστικά για τον νέο κορωνοϊό.

Απρόσμενη δημοσιότητα

Σε καιρούς προ πανδημίας όσοι εργάζονται σε αυτές τις μονάδες περιέθαλπαν θύματα τροχαίων, πολυεγκαυματίες και βαρέως πάσχοντες των οποίων η πορεία μπορεί να έμοιαζε μη αναστρέψιμη. Πάντοτε μοιράζονταν με τους νοσηλευόμενους τη χαρά της επανόδου. Η δημοσιότητα των τελευταίων ημερών, τα διαδοχικά αιτήματα για συνεντεύξεις, είναι για πολλούς πρωτόγνωρα. Στο παρελθόν οι προβολείς σπάνια στρέφονταν στο έργο τους.


«Φεύγω για το σπίτι μου και δεν θα πάρω κάτι μαζί μου. Κλείνοντας την πόρτα της μονάδας αφήνω εκεί μέσα και ένα κομμάτι του εαυτού μου», λέει η νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του «Ασκληπιείου» Βούλας Αφροδίτη Βαλαβάνη.


«Λέγαμε στην αρχή, “τι παραπάνω κάναμε”; Βγάλαμε έναν ακόμη άρρωστο. Για κάθε άνθρωπο που τα καταφέρνει είναι τρομερή η ηθική ικανοποίηση, το ζούμε το ίδιο. Τώρα έρχονται όλα αυτά στο προσκήνιο γιατί αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια κρίση υγείας, αλλά για εμάς αυτή είναι η δουλειά μας», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος, εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Λατσείου. Το βίντεο που ανήρτησε στο Facebook με την έξοδο ασθενούς έχει περισσότερες από 132.000 προβολές και 1.400 κοινοποιήσεις.

Η Αφροδίτη Βαλαβάνη, νοσηλεύτρια στο «Ασκληπιείο» Βούλας, μετράει 22 χρόνια υπηρεσίας στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται η πρώτη έξοδος ασθενούς με COVID-19 κατεγράφη στις 8 Απριλίου και ακολούθησε άλλη μία έξι ημέρες αργότερα. «Στα τόσα χρόνια εμπειρίας έχω αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας και μπορώ και στέκομαι όρθια με όλα όσα βλέπω. Φεύγω για το σπίτι μου και δεν θα πάρω κάτι μαζί μου. Κλείνοντας την πόρτα της μονάδας αφήνω εκεί μέσα και ένα κομμάτι του εαυτού μου», λέει.

Σχεδόν πριν από ένα μήνα, όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι ασθενείς που είχαν προσβληθεί με τον νέο κορωνοϊό υπήρχε μεγαλύτερη ανησυχία. Οι εικόνες από τα δοκιμαζόμενα εθνικά συστήματα υγείας άλλων χωρών, ενίσχυαν αυτή την ανασφάλεια. Η θετική έκβαση των δύο ασθενών στο «Ασκληπιείο» οπλίζει με αισιοδοξία το προσωπικό για τη διαχείριση και των υπόλοιπων. «Βλέπουμε ότι κερδίζουν τη μάχη με τη ζωή. Ο αρχικός φόβος έχει λίγο ξεπεραστεί. Συμβάλλει σε αυτό και το γεγονός ότι δεν ζούμε όσα συμβαίνουν σε άλλα κράτη», λέει η κ. Βαλαβάνη. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι καταδικασμένοι όλοι όσοι μπαίνουν στη μονάδα. Σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε ότι θα έρθει η νίκη, ότι δεν είναι ουτοπία».

Πρώτα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες-2

Στις ΜΕΘ εργάζονταν υπό δύσκολες συνθήκες και προ πανδημίας. Πρώτη φορά, όμως, φορούν αυτόν τον προστατευτικό εξοπλισμό.

«Οι νίκες είναι συλλογικές»

Η έξοδος από τη ΜΕΘ είναι μια πρώτη νίκη, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο και επιστρέφει άμεσα σπίτι του. Η νοσηλεία συνεχίζεται, σε κάποια περιστατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε άλλες κλινικές. Ο άνδρας που αποσωληνώθηκε στο Λάτσειο νοσηλεύεται πλέον σε πνευμονολογική κλινική του Θριασίου νοσοκομείου.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση μιας 63χρονης τουρίστριας από την Αργεντινή, η οποία πέρασε 22 ημέρες στην εντατική του Βενιζέλειου νοσοκομείου στην Κρήτη, προτού οδηγηθεί σε άλλη κλινική. Οταν είχε έρθει η ώρα της μεταφοράς της, ήταν πλέον απύρετη, τα δύο διαγνωστικά τεστ στα οποία υποβλήθηκε για τον νέο κορωνοϊό είχαν βγει αρνητικά, η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί.

Η σχολαστική παρακολούθηση της πορείας ενός ασθενούς μετά την αποσωλήνωση και έως την έξοδο από τη ΜΕΘ διαρκεί συνήθως ένα με δύο 24ωρα. Η ασθενής στην Κρήτη, όμως, πέρασε μία επιπλέον εβδομάδα στη ΜΕΘ μετά την αποσύνδεση της μηχανικής υποστήριξης. «Ακολουθήσαμε πιο συντηρητική πολιτική», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της μονάδας, Ανέστης Κιούλπαλης. «Θέλαμε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα υποτροπιάσει. Είναι μια καινούργια ασθένεια και δεν ξέρουμε απολύτως τα χούγια της. Οταν ήρθε η ασθενής, είχε πολυοργανική ανεπάρκεια και σηπτικό σοκ, σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση. Οι πιθανότητες ήταν εναντίον της, παρ’ όλα αυτά τα πήγε καλά».

Συναισθηματική σύνδεση

Η ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στις 22 Μαρτίου από το κρουαζιερόπλοιο «Costa Victoria», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Βενετία. Κατάφερε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον αδερφό της στην πατρίδα της έπειτα από 23 ημέρες.

«Δεν ήξερε αγγλικά, περισσότερο με το βλέμμα και με χειρονομίες επικοινωνούσαμε. Ηταν ολομόναχη στη χώρα μας και αυτό μας ενέπλεξε συναισθηματικά. Παίξαμε λίγο τον ρόλο της οικογένειας που την εμψύχωνε», λέει ο κ. Κιούλπαλης. «Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η περιπέτεια θα αλλάξει λίγο την πορεία των πραγμάτων και θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις», προσθέτει.


«Από τον γιατρό, στον νοσηλευτή, στον τραυματιοφορέα, στην καθαριότητα, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας είναι εξίσου κρίσιμοι», λέει ο εντατικολόγος Γιάννης Κουτσοδημητρόπουλος.


Εμψύχωση πάντως μπορεί να χρειαστούν και όσοι εργάζονται σε ΜΕΘ. Οπως εξηγεί στην «Κ» η διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας στο «Ασκληπιείο» Βούλας, Ολγα Μοδινού, «για να ανεβάσεις την ψυχολογία του ασθενούς, θα πρέπει να είσαι και εσύ καλά». Στο νοσοκομείο όπου εργάζεται το προσωπικό έχει τη δυνατότητα να μιλήσει και μέσω τηλεδιάσκεψης με ψυχολόγο.

Μετά το εξιτήριο, πολλοί ασθενείς, αλλά και οι οικογένειές τους, δεν ξεχνούν όσους τους βοήθησαν. Συχνά επιστρέφουν στο νοσοκομείο, στέλνουν στο προσωπικό των ΜΕΘ γλυκά ή μια ευχετήρια κάρτα. Αυτές τις ημέρες, βλέποντας τα βίντεο με τις εξόδους από τις μονάδες, κάποιοι πρώην ασθενείς τούς θυμήθηκαν και τηλεφώνησαν για να τους συγχαρούν.

«Η δουλειά στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ομαδική. Από τον γιατρό, στον νοσηλευτή, στον τραυματιοφορέα, στην καθαριότητα, όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας είναι εξίσου κρίσιμοι», λέει ο κ. Κουτσοδημητρόπουλος. «Οι νίκες είναι συλλογικές». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή