Τα καλά νέα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιμοδοσία στο ΟΑΚΑ

Εθελοντική αιμοδοσία για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 21, και συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, στο στάδιο ΟΑΚΑ «Σπύρος Λούης». Η εθελοντική δράση αποτελεί πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της διαδικτυακής δράσης «Ζήσε αθλητικά», σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» και το Λαϊκό Νοσοκομείο. Αρωγοί της πρωτοβουλίας αιμοδοσίας ήταν επίσης οι Δήμοι Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου, οι οποίοι συμμετείχαν με στόχο την εντατικοποίηση των δράσεων αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς της αθλητικής οικογένειας της χώρας και την ανάδειξη του αθλητισμού μέσω της κοινωνικής έκφρασης.

128 εκατ. δολάρια από μία συναυλία

Το αστρονομικό ποσό των 128 εκατομμυρίων δολαρίων συγκεντρώθηκε από τη διαδικτυακή συναυλία «One World: Together At Home» και θα χρησιμοποιηθεί από μια σειρά φορέων στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στην πρωτότυπη ψηφιακή συναυλία συμμετείχαν 100 και πλέον από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής, όπως οι Rolling Stones, o Πολ Μακάρτνεϊ και η Τέιλορ Σουίφτ, με παρουσιαστές τους Τζίμι Φάλον, Τζίμι Κίμελ και Στίβεν Κολμπέρ, σε ένα 6ωρο θέαμα πριν από τη 2ωρη συναυλία. Το διαδικτυακό γεγονός διοργανώθηκε από την Αμερικανίδα ποπ καλλιτέχνιδα Λέιντι Γκάγκα, με την υποστήριξη του ΠΟΥ και της Global Citizen, και συγκέντρωσε συνολικά 127,9 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 55,1 θα δοθούν στο Ταμείο Αλληλεγγύης του ΠΟΥ και τα υπόλοιπα 72,8 θα διατεθούν για τη στήριξη συστημάτων υγείας και εργαζομένων, όπως επίσης σε έρευνες της CEPI για το εμβόλιο καθώς και στη UNICEF.

Εκτυπωμένη βαλβίδα εκπνοής

Επιτυχώς εφαρμόστηκε βαλβίδα εκπνοής, η οποία παράχθηκε με πρωτοποριακή διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης, σε ασθενή που νοσηλεύεται με την υποστήριξη αναπνευστήρα στο ΑΧΕΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού (ΕΣΜ&ΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έθεσε τον εξοπλισμό και το προσωπικό του στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πριν από τρεις εβδομάδες, στην περίπτωση που παρουσιαστεί έλλειψη των αναγκαίων εξαρτημάτων των αναπνευστήρων. Οι δοκιμαστικές εκτυπώσεις ξεκίνησαν αμέσως, με τη λειτουργία τους να ελέγχεται αρχικά σε τεχνητό πνεύμονα στην Κλινική Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ, προτού εφαρμοστεί επιτυχώς στον πρώτο ασθενή του νοσοκομείου.

Αριθμός-ρεκόρ για φωλιές χελωνών

Με τις παραλίες να είναι άδειες λόγω των μέτρων περιορισμού, η Ταϊλάνδη σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών από σπάνιες δερματοχελώνες σε περίοδο δύο δεκαετιών. Οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες του κόσμου, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, θεωρούνται εδώ και αρκετά χρόνια είδος υπό εξαφάνιση, ενώ οι 11 φωλιές που παρατήρησαν οι Αρχές αποτελούν αριθμό-ρεκόρ για το θαλάσσιο είδος από το 2000 και έπειτα. Τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας για τη μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξακολουθούν να ωφελούν την άγρια ζωή και πανίδα σε πολλές περιοχές του κόσμου, από αγριογούρουνα που έκαναν βόλτες στην πόλη Χάιφα του Ισραήλ μέχρι ελάφια που περιφέρονται ανενόχλητα στα προάστια του Λονδίνου.

Τηλεκπαίδευση για κωφούς μαθητές

Τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκίνησε η εκπαιδευτική τηλεόραση για κωφούς-βαρήκοους μαθητές, με τις προβολές βιντεοσκοπημένων μαθημάτων στην ελληνική νοηματική γλώσσα με το μάθημα της Γλώσσας Β΄ Δημοτικού και Μαθηματικών Δ΄ Δημοτικού. Η εκπαιδευτική τηλεόραση είναι διαθέσιμη μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ2. Ηδη, δέκα εκπαιδευτικοί και άτομα που ανήκουν στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) και διαθέτουν πιστοποίηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας (ΕΝΓ), καθώς και 6 επαγγελματίες πιστοποιημένοι διερμηνείς του Σωματείου Διερμηνέων ΕΝΓ, έχουν δηλώσει εθελοντικά τη συμμετοχή τους για τη διερμηνεία των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή