Προβληματίζουν οι μικρές εστίες επιδημίας σε κλινικές

Προβληματίζουν οι μικρές εστίες επιδημίας σε κλινικές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολύ εύθραυστη πορεία της πανδημίας COVΙD-19 και το πόσο γρήγορα μια καλή εξέλιξη μπορεί να ανατραπεί λόγω εγκληματικής απροσεξίας και χαλάρωσης των μέτρων προστασίας έναντι του ιού καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ο εντοπισμός μικρών εστιών επιδημίας σε δύο ιδιωτικές κλινικές τα τελευταία 24ωρα.

Οπως ανακοίνωσαν χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το βράδυ της Τετάρτης και χθες υπήρξαν δύο συναγερμοί σε δομές υγείας του λεκανοπεδίου, στις οποίες από τους πρώτους ελέγχους εντοπίστηκαν τουλάχιστον 29 νέα περιστατικά της νόσου.

Ο πρώτος συναγερμός αφορούσε κρούσμα που εντοπίστηκε στην κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, στην οποία νοσηλεύονται 300 ασθενείς και απασχολούνται 170 εργαζόμενοι. Ο ασθενής που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό κατέληξε. Το βράδυ της Τετάρτης συλλέχθηκαν δείγματα από 130 εργαζομένους της κλινικής, ενώ χθες έγινε δειγματοληψία και από τους νοσηλευομένους. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα πρώτα αποτελέσματα σε 92 εργαζομένους ήταν αρνητικά. Ο δεύτερος συναγερμός σήμανε για τη γενική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Στη συγκεκριμένη κλινική εντοπίστηκαν 28 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 17 αφορούσαν ασθενείς (νοσηλευομένους και εξωτερικούς) και 11 εργαζομένους. Εως χθες το βράδυ αναμένονταν τα αποτελέσματα από τον εργαστηριακό έλεγχο και άλλων δειγμάτων από ασθενείς και εργαζομένους στην κλινική, η οποία τέθηκε σε καραντίνα.

Ελεγχος

«Ο ιός αυτός, όπου βρει ευκαιρία, μεταδίδεται πολύ εύκολα, και ιδιαίτερα στις δομές υγείας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε: «Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε. Σε δύο περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους όπου δεν υπήρχε η αντίστοιχη επαγρύπνηση, όπως θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνησή μας και να ανάβουν διαρκώς εστίες μετάδοσης. Η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για όλους όσους προσέχουν». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι επιστημονικά υπεύθυνοι των δομών θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά και κυρίως για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι. Θα διερευνηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για τη διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Συνολικά χθες καταγράφηκαν στη χώρα 55 νέα κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών σε 2.463, εκ των οποίων οι 1.705 είτε σχετίζονταν με ταξίδι στο εξωτερικό είτε ήταν επαφές «γνωστών» κρουσμάτων. Πενήντα δύο ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και 57 είχαν εξέλθει από τις μονάδες. Καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου να φθάνει τους 125. Η διάμεση ηλικία όσων κατέληξαν είναι τα 74 έτη και το 90,4% είχαν υποκείμενα νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή