Εισαγγελική έρευνα για «Ταξιάρχαι»

Εισαγγελική έρευνα για «Ταξιάρχαι»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ισχύ είναι ο υγειονομικός συναγερμός για την εστία επιδημίας του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου έχουν καταγραφεί 37 περιστατικά COVID-19 που αφορούν 20 ασθενείς –εκ των οποίων τρεις κατέληξαν– και σε 17 επαγγελματίες υγείας (προσωπικό και συνεργαζόμενοι της κλινικής).

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι 17 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ οι 17 εργαζόμενοι είναι σε καραντίνα στην οικία τους και τουλάχιστον έως χθες δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα. Οι υπόλοιποι ασθενείς της κλινικής συνεχίζουν να νοσηλεύονται, έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη και θα ελέγχονται κλινικά καθημερινά και εργαστηριακά ανά 2 ή 3 ημέρες, για το ενδεχόμενο να εμφανίσουν τη νόσο. Συνολικά στην κλινική νοσηλεύονταν όταν εκδηλώθηκε η επιδημία 116 αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς και εργάζονται 110 άτομα. Ο ΕΟΔΥ παρέδωσε μέσα προστασίας στο προσωπικό, το οποίο και εκπαίδευσε για τη χρήση τους. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, από τη διαδικασία ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 121 στενές επαφές όσων βρέθηκαν θετικοί στον ιό και έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα. Το ίδιο ισχύει και για 39 συνεργαζόμενους με την κλινική γιατρούς. Αρνητικά βγήκαν από τον εργαστηριακό έλεγχο τα δείγματα που είχαν ληφθεί από προσωπικό και νοσηλευομένους της κλινικής «Κασταλία» στα νότια προάστια, όπου είχε εντοπιστεί ασθενής με COVID-19. Eκ παραδρομής αναφέρθηκε χθες ότι ασθενής της κλινικής αυτής κατέληξε λόγω της COVID-19, κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ισχύει.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες το πρωί και η εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για την κλινική στο Περιστέρι, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρήθηκαν ή δεν τηρήθηκαν οι υγειονομικοί κανόνες και υπήρξε μετάδοση του κορωνοϊού σε ασθενείς της κλινικής που πήγαν εκεί για αιμοκάθαρση.

Οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν σε κατάσχεση φακέλων ασθενών και εγγράφων για την είσοδο και έξοδο ασθενών, καθώς και όσων πιστοποιούν την τήρηση ή μη των υγειονομικών κανόνων που έχει επιβληθεί για την προστασία ασθενών και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διενήργησε αυτοψία στην εν λόγω κλινική, αναζητώντας κάθε κρίσιμο στοιχείο για τη μετάδοση της νόσου σε νοσηλευομένους και κυρίως για τη διακρίβωση όλων των ενεργειών των υπευθύνων της κλινικής ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ζωή των ασθενών.

Η έρευνα αυτή έχει χαρακτήρα κατεπείγοντος λόγω της σοβαρότητάς της, καθώς διερευνώνται αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που σχετίζονται με τις παραβάσεις της νομοθεσίας, όταν υπάρχουν εγκληματικές παραλείψεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών, και διενεργείται αυτοπροσώπως από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελο Ιωαννίδη, ο οποίος και τη διέταξε.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της έρευνας είναι και το γεγονός ότι οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να φθάσουν έως και ισόβια.

Η Εισαγγελία της Αθήνας έχει ήδη διατάξει έρευνα και στην κλινική στη Γλυφάδα, στην οποία επίσης εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού. Συγχρόνως, έρευνα διατάχθηκε και από την Εισαγγελία Πειραιά, διότι υπήρξε ανώνυμη καταγγελία για απόκρυψη κρουσμάτων σε νοσοκομείο της περιοχής, καταγγελία που ερευνάται ως προς τη βασιμότητά της.

Χθες, ανακοινώθηκαν 27 νέα περιστατικά της νόσου στη χώρα μας. Συνολικά ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.490. Διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 48 ασθενείς, ενώ 60 έχουν εξέλθει της ΜΕΘ. Χθες καταγράφηκαν άλλοι 5 θάνατοι. Τα θύματα της νόσου στη χώρα μας ήταν έως χθες το βράδυ 130, εκ των οποίων το 90% έπασχε από υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή