«Σιγοκαίει» η φωτιά στα ΚΥΤ των νησιών λόγω καραντίνας

«Σιγοκαίει» η φωτιά στα ΚΥΤ των νησιών λόγω καραντίνας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα έκρυθμη καταγράφεται η κατάσταση στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών, και ειδικά στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στη Σάμο, όπου επικρατεί ένταση εξαιτίας των απαγορεύσεων που έχουν εφαρμοστεί λόγω κορωνοϊού. Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης εκτός των ορίων του καταυλισμού, ενώ παράλληλα περιμένουν με τις ώρες στις ουρές για το φαγητό.

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο για τη μεταφορά έως 2.300 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα, το οποίο είχε εξαγγείλει ο υπουργός Νότης Μηταράκης, ναυάγησε μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στα σημεία όπου σχεδιαζόταν η μεταφορά των ευπαθών ομάδων από τα νησιά. Το γεγονός προκάλεσε επιπλέον προβλήματα και συγκρούσεις στα ΚΥΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστες στη Σάμο, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί ότι θα μεταφέρονταν, πούλησαν την «περιουσία τους», δηλαδή τη σκηνή ή το παράπηγμα που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν. Οταν η μετακίνησή τους στην ενδοχώρα δεν πραγματοποιήθηκε, προσπάθησαν να πάρουν πίσω τα υπάρχοντά τους, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Μάλιστα, εργαζόμενοι στο ΚΥΤ της Σάμου αποδίδουν στη δυσαρέσκεια από την ακύρωση των μεταφορών που είχαν ανακοινωθεί τους εμπρησμούς της προηγούμενης εβδομάδας. 

Το νομοσχέδιο

Αντιδράσεις επίσης έχει προκαλέσει η διάταξη του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, η οποία θεσπίζει ταμείο κρυφών κονδυλίων για το υπουργείο. «Η εγγραφή ειδικής πίστωσης απόρρητων εθνικών αναγκών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, έχει στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας και της αποστολής του υπουργείου, «έναντι απειλών που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο ζητήματα, αξίες και δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα, όπως η προάσπιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος».

Βίντεο με αιτούντα άσυλο προερχόμενο από την Υποσαχάρια Αφρική, ο οποίος διαμαρτύρεται έντονα για τις συνθήκες διαμονής στη Μόρια, αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα σόσιαλ μίντια. Ο νεαρός, μιλώντας γαλλικά, ζητεί να τους αφήσουν να φύγουν από τη Μόρια. «Ενα κρούσμα κορωνοϊού να υπάρξει, θα πεθάνουμε όλοι εδώ», λέει, ενώ λίγο πιο πέρα συνωστίζονται οικογένειες και παιδιά. Σε ένα ακόμα βίντεο λίγο αργότερα, φαίνονται ενήλικοι και παιδιά να ποδοπατιούνται για να καταφέρουν να πάρουν ένα από τα πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης που μοιράζονται.

Στο μεταξύ, στη Λέσβο, αντιδράσεις στον ντόπιο πληθυσμό ξεσήκωσε η ανακοίνωση της μεταφοράς 10 κοντέινερ από τα συνολικά 181 που απέστειλε η αυστριακή κυβέρνηση στο ΚΥΤ της Μόριας. Πολλοί κάτοικοι θεώρησαν ότι πρόκειται για μία ακόμα διάψευση της κυβερνητικής υπόσχεσης ότι η Μόρια θα κλείσει. Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πάντως, τα κοντέινερ αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ειδικών επιπλέον υγειονομικών χώρων στο ΚΥΤ λόγω του κορωνοϊού, αλλά και χώρων απομόνωσης σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα στη δομή.

Σχεδιάζεται, επίσης, 40 κοντέινερ να μεταφερθούν στη Σάμο. Τα 10 εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αντικατασταθούν αυτά που κάηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Βαθύ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή