Η νέα «κανονικότητα» – Κατάργηση sms, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας

Η νέα «κανονικότητα» – Κατάργηση sms, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «νέα κανονικότητα» με τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του SARS-CoV-2, πριν από 42 ημέρες, ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί. Καταργείται η αποστολή sms στο 13033 που αφορούσε τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και ανοίγουν καταστήματα.

Πρόκειται για δύσκολη φάση που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή. Όπλο μας η ευλαβική τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του Νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων. Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί ο ιός είναι εδώ και το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο και εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί».

Από σήμερα επαναλειτουργούν τα βιβλιοπωλεία, καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, οπτικών.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, στα ΜΜΜ, ΤΑΧΙ, στα super market, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λ.π. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και όπως χαρακτηριστικά είπε, «απέναντι σε αυτό τον ιό καλούμαστε όλοι να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσης του να αντισταθούμε, να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια με την ίδια επιμονή στη μάχη, μια μάχη που θα κρίνει και την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο και που το όπλο μας είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις μας και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές».

Αν τηρούμε τους κανόνες, είπε, ερχόμαστε πιο κοντά στο στόχο, μειώνουμε τις περιπτώσεις μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού και προχωράμε στο σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Αν όχι, ο κίνδυνος για νέα κρούσματα είναι ορατός. «Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων ή για νέα περιοριστικά μέτρα φαντάζει μονόδρομος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή