Τα καλά νέα

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

31 εκατ. δολάρια σε 35 ΜΚΟ

Τον πρώτο κύκλο δωρεών που εντάσσονται στη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συμπληρώνοντας πως θα παράσχει συνολικά ποσό ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Συνολικά, 35 μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα λάβουν οικονομική υποστήριξη 31 εκατ. δολαρίων, με έμφαση στη διασφάλιση σίτισης, στην ψυχολογική υποστήριξη και στην κάλυψη υγειονομικών αναγκών στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Ο κύκλος δωρεών θα συμπεριλάβει επίσης και την υποστήριξη των νοσηλευτών, ιατρών και υπαλλήλων καθαρισμού των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Οι δημοπρασίες ενθυμίων συνεχίζονται

Τις 50.000 ευρώ αγγίζουν τα έσοδα από τις δημοπρασίες αθλητικών ενθυμίων ολυμπιονικών και πρωταθλητών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε αθλητικά» του υφυπουργείου Αθλητισμού, για την ενίσχυση του αγώνα της χώρας ενάντια στον κορωνοϊό. Μάλιστα, η «ασημένια» ολυμπιακή φόρμα της Βούλας Κοζομπόλη, από την απονομή του αργυρού μεταλλίου στο πόλο γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004, δημοπρατήθηκε σε ποσό-ρεκόρ 8.600 ευρώ, ξεπερνώντας τις 8.500 ευρώ της «χρυσής» φανέλας του Νίκου Γκάλη από το Ευρωμπάσκετ ’87. Την ίδια ώρα, οι δημοπρασίες συνεχίζονται με την εμφάνιση και τα παπούτσια του Αντετοκούνμπο, την τελευταία φανέλα του Διαμαντίδη και τα φύλλα αγώνων των κατακτήσεων της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό υπογεγραμμένα από Σπανούλη και Πρίντεζη, μεταξύ άλλων αντικειμένων.

Μείωση των εκπομπών αερίων

Σημαντική μείωση στις τιμές των αέριων ρύπων της Θεσσαλονίκης επέφεραν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με στοιχεία της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Σίνδο, σε ποσοστό 26,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 14%. Οι εκπομπές καυσαερίων μειώθηκαν στο ελάχιστο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι κεντρικές θερμάνσεις που ήταν σε λειτουργία έως τις 20 Απριλίου. Αξιοσημείωτες μειώσεις καταγράφηκαν και σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του αζώτου, με τις τιμές να κυμαίνονται έως και 58% στο Πανόραμα, έως 46% στην περιοχή του ΑΠΘ και έως 26,3% στην περιοχή του Κορδελιού.

Περισσότεροι κόκκινοι κάδοι στην Αθήνα

Κατά 30% θα αυξηθούν οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών στον Δήμο Αθηναίων. Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα 50 κάδοι θα προστεθούν στους 165 ήδη υπάρχοντες και στις επτά δημοτικές κοινότητες της πόλης, με τελικό στόχο ο συνολικός αριθμός τους σύντομα να ξεπεράσει τους 250. Η διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση αλλά και στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος. Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ ρούχα ακατάλληλα για επανάχρηση ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Γεύματα σε γιατρούς, νοσηλευτές

Γεύματα ευγνωμοσύνης σε γιατρούς και νοσηλευτές νοσοκομείων αναφοράς προσφέρουν γνωστά εστιατόρια της Αθήνας σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ειδικότερα, 18 καταξιωμένοι σεφ και οι ομάδες τους από 23 εστιατόρια προετοιμάζουν μερίδες φαγητού, τρεις φορές την εβδομάδα, για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Παμμακάριστος» και «Σωτηρία», ενώ η παράδοση πραγματοποιείται από ανθρώπους του Δήμου Αθηναίων. Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «στις πράξεις ουσίας, δήμος και επιχειρήσεις ενώνουμε τις δυνάμεις και τα αποθέματα αγάπης για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Να εκφράσουμε τον σεβασμό και τη συμπαράστασή μας σε όλους εκείνους που αποτελούν την ασπίδα μας σε αυτήν την πανδημία».

Ψηφιακές προβολές παραστάσεων

Συνεχίζονται για πέμπτη εβδομάδα οι προβολές στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube. Την Παρασκευή 1η Μαΐου, η παράσταση της Αργυρώς Χιώτη και των Vasistas κάλεσε τους θεατές σε ένα πνευματικό ταξίδι με οδηγό τον Δάντη, με την προβολή του διάσημου έργου του «Θεία Κωμωδία». Παράλληλα, έως τις 6 Μαΐου, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις διαπολιτισμικές «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, με τη ματιά του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Δύο αρκουδάκια επέστρεψαν «σπίτι» τους

«Σπίτι» επέστρεψαν δύο αρκουδάκια, τα οποία φιλοξενούνταν για περίπου 8 μήνες στο καταφύγιο του Αρκτούρου. Ειδικότερα, τα δύο ζώα είχαν φτάσει στην περιοχή από το Κόσοβο, όπου είχε δολοφονηθεί η μητέρα τους. Οταν εντοπίστηκαν, η ηλικία τους δεν ξεπερνούσε τους έξι μήνες, οπότε δόθηκαν στον Αρκτούρο για φιλοξενία αφού δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνα τους. Οταν έφτασαν πλέον, προ ολίγων ημερών, σε ενηλικίωση και δεν μπορούσαν να φιλοξενηθούν από το καταφύγιο, κρίθηκε πως έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή