Σωτ. Τσιόδρας: Δέκα νέα κρούσματα, κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Σωτ. Τσιόδρας: Δέκα νέα κρούσματα, κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη, κατά την ημερήσια ενημέρωση, ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 35 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 146, με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 27 ήταν γυναίκες.

Συνολικά, 81 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Οι καμπύλες φθίνουν, είμαστε σε φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί»

Εάν το πλοίο χρειαστεί να αλλάξει πορεία, θα πρέπει να αλλάξει αλλά μόνο αν υπάρξουν νέα στοιχεία για αυτό, είπε ο κ. Τσιόδρας ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν «οι καμπύλες φθίνουν, άρα είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί». Το κόκκινο καμπανάκι όπως είπε για να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε ολόκληρη τη χώρα όπως συνέβη και στην αρχή της πανδημίας, είναι να αλλάξει σημαντικά ο ρυθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ αλλά και των θανάτων και κυρίως «να αυξηθούν τα περιστατικά στην κοινότητα κι όχι σε συγκεκριμένες περιοχές ή δομές».

«Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας»

Ο Σ. Τσιόδρας στάθηκε στη σημερινή παγκόσμια μέρα υγιεινής των χεριών, τονίζοντας ότι είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Το φετινό μήνυμα έχει ως τίτλο «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας». Μάλιστα ανέφερε ότι η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο ρόλο που έχουν τα καθαρά χέρια στους νοσηλευτές και στις μαίες που είναι όπως είπε οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Η αυξημένη συμμόρφωση των υγειονομικών στο πλύσιμο των χεριών είναι μια συνεχής πρόκληση είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι λόγω του κορωνοϊού σήμερα αυτό έχει γίνει μια πρακτική όλων μας και βοηθά «να μην μεταφέρεται ο ιός σε άψυχες επιφάνειες ή στο πρόσωπό μας, που ούτως ή άλλως δεν πρέπει να αγγίζουμε. Είναι μια ακόμη ασπίδα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας» είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε όχι. Κάθε φορά που εφαρμόζουμε αυτή την τακτική «προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα εκτεθούν στον ιό και κάποιοι από αυτούς θα νοσήσουν ίσως και πολύ σοβαρά». 

Αντικρουόμενες μελέτες για τους καπνιστές και τον κορωνοϊό

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δυο αντικρουόμενες μελέτες που αφορούν την προστασία ή όχι των καπνιστών έναντι του κορωνοϊού. «Υπήρξαν κάποια αποτελέσματα μιας επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στην Γαλλία και έδειξε ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης. Από την άλλη μεριά όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα, για τα στεφανιαία αγγεία και οι καπνιστές, όπως έδειξε άλλη μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ, πάσχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ΧΑΠ που η νούμερο ένα κατάσταση υγείας που συνδέεται με αυξημένη νόσο και θάνατο από τον κορωνοϊό».

Όπως εξήγησε, οι Γάλλοι θα κάνουν και μια επιπλέον μελέτη για τη νικοτίνη με διαδερμικό αυτοκόλλητο νικοτίνης για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό άλλα τόνισε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει. Για εμένα τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά» κατέληξε ο καθηγητής.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή